Nu stiu cate dintre voi stiu ce este „Lușcoșul”, dar la noi in Ardeal asa se numeste ciorba de varza. In general se face cu afumatura, insa eu sar peste acest detaliu... lasand legumele sa ne incante cu gustul lor si proprietatile lor benefice. Ideea este ca lușcoșul este o ciorba foarte apreciata de ardeleni si cred ca fiecare gospodina are o reteta putin diferita, aducandu-si aportul personal in pregatirea ei. Dar sa vedem reteta...
Ingrediente:
- o varza mica
- o ceapa alba
- un morcov
- optional sunculita taraneasca
- o cana de bulion
- 1 lingura de faina
- o lingurita de boia
- ulei
- verdeata la alegere: busuioc, cimbru, marar...
- apa
Incingem bine uleiul intr-o oala, calim in el sunculita si ceapa tocata marunt. Cand s-au rumenit, adaugam boiaua si amestecam bine. Atentie, nu lasati prea mult, pentru ca boiaua se arde foarte repede si da un gust amarui ciorbei! Punem apoi apa, varza taiata felii cat mai lungi si mai subtiri, morcovul taiat fasii subtiri. Se pune sare dupa gust. Le lasam sa fiarba la foc potrivit cat credem noi, in functie de gustul fiecareia. Noua ne plac legumele al dente. Apoi facem „ingrosala”, cum se zice in Ardeal, din faina si apa (eu folosesc lapte), pana avem o compozitie subtire. Turnam ingrosala in ciorba, o lasam sa dea un clocot, apoi acrim ciorba cu bulion.
Adaugam la sfarsit mararul, cimbrul sau busuiocul tocate marunt. Se drege cu iaurt sau cu smantana cand se serveste.
Spor la treaba, gosodinelor și poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu