joi, 31 octombrie 2013
miercuri, 30 octombrie 2013
Ciorbă falsă de burtă
Nu știu câte dintre voi ați mâncat ciorbă de burtă, dar adevărată. Eu da, m-a lămurit Marius al meu pe vremea când eram încă prieteni... și acum țin minte, eram la un restaurant și am gustat și eu. De atunci mi-a plăcut enorm de mult cum te învăluie toate gusturile.
Asta până când după ani buni de gospodină în casă, m-am pus să fac și eu vestita ciorbă de burtă. Pffffff, dacă vă place ciorba de burtă și încă nu ați făcut acasă, vă sfătuiesc să nu faceți niciodată!!! Eu am făcut, și de atunci... gata cu ciorba de burtă. Mi-a fost de ajuns să văd cum arată burta aia, pe care a trebui să o tai feliuță cu feliuță, ca să nu mai vorbim de mirosul pe care l-a făcut în casă în timpul fierberi :))))) Și de atunci, gata cu ea! Dar între timp, am găsit un înlocuitor, o ciorbă falsă de burtă, adică o ciorbă cu ciuperci pleurotus. Dacă nu ați mai încercat până acum, vă sfătuiesc să o faceți cât mai curând. Imită foarte bine ciorba de burtă.
Iată o poză cu ciupercile pleorotus, ca să știți despre ce este vorba:
Ingrediente:
- 500 g ciuperci pleurotus
- apă
- 2 bucăți gogoșar roșu
- 1 morcov mare
- 1 ceapă mare
- 3, 4 linguri ulei
- 150-200 g smântână
- 2 caței usturoi
- 1 gălbenuș
- 2-3 linguri oțet
- sare, piper
- 1 ardei iute (opțional)
Mod de preparare:
Se curăță ceapa și se taie mărunt, iar morcovul se curăță si se rade pe răzatoarea mică. Gogoșarul (poate fi și murat) se taie felii mici. Se călesc legumele în ulei.
După aproximativ 5 minute se adaugă ciupercile spălate și tăiate fâșii, ca la ciorba de burtă.
Se lasă la fiert aproximativ 25 de minute, după care se sărează și piperează după gust.
Se trece usturoiul prin presă și se adaugă ciorbei. Se adaugă oțet și se înlătură ciorba de pe foc.
Gălbenușul se amestecă bine cu smântâna și cu două, trei polonice de ciorbă. Se adaugă apoi treptat și restul compoziției de smântână și se amestecă întruna, ca să nu se taie.
Poftă bună!
Varianta pentru congelator:
Tăiței cu varză
- 1 varză mare
- 1 ceapă
- piper
- boia de ardei iute
- sare
- ulei
- verdeață
- 200 g paste făinoase (de preferat tăiței de casă)
Mod de preparare:
Varza spalată se toacă mărunt.
Într-o cratiță se pune uleiul, se adaugă ceapa tocată mărunt și se lasă la călit.
După cateva minute se adaugă varza și amestecăm.
Se adaugă boiaua de ardei iute, piperul, sarea și 200 ml apă fierbinte.
Într-o cratiță se pune uleiul, se adaugă ceapa tocată mărunt și se lasă la călit.
După cateva minute se adaugă varza și amestecăm.
Se adaugă boiaua de ardei iute, piperul, sarea și 200 ml apă fierbinte.
Se lasă sa fiarbă la foc mic până când se fierbe varza.
La final se adaugă macaroanele fierte și verdeața tocată fin.
Este un preparat picant.
Servire:
Se servește caldă.
Mâncare de cartofi și castraveți
Ingrediente:
- 6 cartofi mari
- 1 ceapă
- 4 roșii mici
- ulei
- 20 g pastă de tomate
- 10 castraveți în oțet
- sare
- smântână
Mod de preparare:
Se curăță cartofii și se taie în patru părți sau în mai multe în cazul nostru... Luați un ajutor de nădejde!
Ceapa se toacă mărunt și se călește în uleiul încins.
Se adaugă cartofii, apă cât să acopere, apoi după cateva minute roșiile tăiate în patru și pasta de tomate.
Se acoperă și se lasa să fiarbă la foc mic.
Când cartofii au fiert, se adaugă sare după gust, castraveții și se ia de pe foc.
După preferință se poate adăuga verdeață și smântână.
Supă cremă de conopidă
Ingrediente:
- 500 g conopidă
- 2 cartofi
- o ceapă
- 1/2 țelină
- o lingura zeamă de lămâie
- 100 ml smântână
- ulei
- sare și piper
Modul de preparare:
Curățăm și spălam doi cartofi de mărime potrivită, o ceapă și o jumătate de țelină micuță. Spălăm conopida sub un jet puternic de apă și o desfacem în buchețele. Punem câteva linguri de ulei (cam 3-4) în cratița în care urmează să fierbem supa și adăugăm ceapa, cartofii, țelina și buchețelele de conopidă.
Turnăm apă cât să treacă peste legume, aici depinde de cât de groasă sau subțire dorim să ne iasă supa cremă de conopidă. Buchetele de conopidă se vor ridica la suprafață, deci apa trebuie să depășească celelalte legume.
Adăugăm sare după gust și lăsăm supa să fiarbă la foc mediu aproximativ 30 de minute, însă cel mai sigur este să încercăm țelina și cartofii, care fierb cel mai greu.
Dupa ce ne asigurăm că toate legumele sunt fierte, luăm cratița de pe foc și le pasăm cu blenderul.
Punem iarăși cratița pe foc, adăugăm o lingură cu zeama de lămâie și lăsăm supa să dea într-un clocot. Apoi oprim focul, punem 100 ml smântână în supa fierbinte, piperăm după gust și amestecăm.
Se servește cu crutoane, care sunt aproape nelipsite atunci când vine vorba de supe creme (click aici pentru crutoane homemade).
Spor la treabă și poftă bună!
luni, 28 octombrie 2013
Meniu săptămânal 28 octombrie - 3 noiembrie
Luni:
Supă cremă de cartofi cu crutoane
Tăiței cu varză
Marți:
Supă cremă de cartofi cu crutoane
Tăiței cu varză
Miercuri:
Ciorbă de varză China
Spanac cu ouă
Joi:
Ciorbă de varză China
Spanac cu ouă
Vineri:
Ciorbă de varză China
Lipie libaneză
Sâmbătă:
Ciorbă falsă de burtă
Vinete
Prăjitură negresă cu bezea
Duminică:
Ciorbă falsă de burtă
Pulpe de pui și cartofi piure
Prăjitură negresă cu bezea
Jurnal de organizare. Pasul 5: Nu te abate de la programul stabilit
Cât de repede trece timpul! Nu știu ce s-a întâmplat în ultimii zeci de ani, dar nu mai este timp!!! Suntem mereu în criză de timp. Stau deseori și mă întreb: „Ce s-a întâmplat?” Să ne amintim de părinții noștri. Mergeau la serviciu fără mașinile rapide pe care le avem noi azi. Găteau fără să aibă aparatura modernă de care dispunem noi azi. Spălau hainele fără să aibă mașini automate performante sau uscătoare care ne scot hainele gata de pus în dulap. Majoritatea femeilor spălau cu mâna cu săpun de casă... pfff... nici nu pot să mă gândesc ce greu le-a fost! În unele cazuri (avea și mama mea) era mașină cu centrifugă și trebuia să scoți hainele din mașina de la spălat și să le pui la centrifugă. Îmi amintesc ce gălăgie mai făcea când storceam hainele, de se auzea pe toată coloana de la bloc... he heeee, dar erau gata curate hainele... :)))) Părinților noștri nu le era atât de ușor să schimbe un bebe, nu aveau scutece de unică folosință, nu aveau șervețele umede. Așa că mă gândesc că schimbarea unui scutec era o adevărată provocare :))) Ca să nu mai vorbim de spălarea și dezinfectarea lui. Vaaai, vă puteți închipui? Mama mea apreta hainele, cam tot ce era de apretat. Ce ținută aveau hainele, ce la dungă erau toate! Ce senzație plăcută când se schimba așternutul! Apoi călca... dar nu așa, ca în zilele noastre, călca tot tot tot, deci absoulut tot, de la lenjeria de corp până la lenjeria de pat. Hmmm... grea încercare aș zice eu... De ce??? Nu din lene, nu din lipsă de interes... ci din lipsă de timp. Mai lucrau, săracii de ei și sâmbăta, dar aveau timp și să facă repede bagajele, să ne urce pe toți în mașină și să ieșim la un picnic undeva în aer liber. Ce s-a întâmplat cu generația noastră? S-a compresat tipul? Sau suntem noi distrași de alte lucruri...
Până acum prin ce pași am trecut în Jurnalul de organizare? V-am propus până acum: pasul 1. Stabilește-ți prioritățile (click aici), pasul 2. Detaliază (click aici), pasul 3. Contabilizează-ți acțiunile (click aici), iar pe cel de-al patrulea l-am intitulat Întocmește un program zilnic (click aici).
De ce atât de târziu cel de-al cincilea pas? Pentru că este foarte greu. Iar eu nu vreau să scriu aici ceva ce nu am experimentat, pentru că nu vreau să fie un simplu blog de sfaturi teoretice, ci vreau să fie scrise din propria-mi experiență. De când am scris, dragile mele, cel de-al treilea pas, mă lupt cu cel de-al cincilea, pe care îl voi intitula Nu te abate de la programul stabilit. De ce? Știu că pentru unele dintre voi este un stres mare să știți că trebuie să te ții de programul stabilit, însă dacă într-adevăr vrei să ai o viață organizată... va trebui să-ți faci acel program zilnic, despre care am scris la cel de-al patrulea pas (click aici). Ce înseamnă să nu te abați de la el? Nu să faci o tragedie că ai depășit timpul stabilit pentru o anumită sarcină, pentru că vei ajunge la un stres atât de mare, încât vei ajunge să-ți dorești să renunți. Vă spun din experiență, pentru că am avut și eu zile când am zis că las totul baltă. Însă, cu puterea lui Dumnezeu, m-am ridicat, mi-am întărit întreaga ființă și am mers mai departe.
Să nu te abați de la program cred că înseamnă să ai ceasul și programul undeva la vedere și să nu lași alte lucruri să-ți distragă atenția. Ce pățeam eu? Și de ce a durat atât de mult până am ajuns să scriu acest pas? Mă abăteam de la program fâcând alte lucruri. Adică dacă am stabilit că acum fac mâncare, înseamnă cu nu mă apuc să și întind haine, să și vorbesc cu clientele pe Facebook (dacă sunteți curioase de micul meu business, click aici), și mai știu eu ce alte lucruri. Sigur că nu reușeam să termin lucrul propus dacă eu făceam alte trei pe lângă... și astfel ziua ni se transformă într-un ghiveci total. Așa că nu te abate de la programul stabilit! Când vrei să faci și alt lucru, amintește-ți că și acel lucru care îți vine în minte are timplul lui stabilit în acea zi, și sigur nu va fi lăsat nefăcut.
Din nou, este o chestiune de rutină... până intră în obișnuință. Pentru mine, recunosc, a fost greu, dar cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit și de aceea scriu aici, ca să vă încurajez și pe voi, să vă spun că se poate. Da, veți dori de multe ori să renunțați, da, vor fi zile când într-adevăr veți lăsa totul baltă, da, vor fi zile grele, dar amintiți-vă că nu sunteți singure și că multe alte femei duc aceeași luptă ca și voi. Am trecut și eu pe acolo, e greu, dar se poate. Nu vă așteptați la perfecțiune și nu vă lăsați descurajate atunci când nu veți reuși. Fiți curajoase și perseverați până veți reuși. Mie mi-a trebuit ceva timp... :))))) dar se poate. Vă pup cu drag!
Etichete:
curaj,
femeia,
focus,
gospodarie,
gospodine,
jurnal de organizare,
organizare,
organizarea timpului,
perseverenta,
rutina,
time management,
timp
Jurnal de organizare. Pasul 4: Întocmește un program zilnic
Cred că acest pas este cel mai ușor dintre toate. Pe lângă hotărârea de a trece la următorul pas în organizare, ai nevoie doar de un pix și o hârtie, sau în variante mai moderne, un smartphone cu diferite aplicații, o tabletă sau un simplu laptop. Eu funcționez cu pixul și hârtia în mână, dar deja știți asta, pentru că v-am mai spus asta de câteva ori, însă, recunosc, că am înțeles în ultimul timp cât de mult îți poate ușura viața tehnologia... subiectul unui articol viitor, promit!
Însă acum voi scrie despre un lucru pe care eu îl consider foarte important. Este vorba despre programul nostru zilnic. De unde noțiunea de „time management”? A pornit, desigur, de la problema că oamenii nu mai au timp pentru tot ce își doresc să facă.
Însă în acest pas este vorba despre o manageriere personală. Eu nu voi putea să vă scriu ce să faceți în fiecare zi, căci fiecare dintre voi are programul său zilnic în funcție de caracterul, responsabilitățile și obiceiurile fiecăreia.
De ce cred eu că este important să avem un program zilnic? Pentru că femeile au atât de multe lucruri de făcut, încât chiar nu au timp să se uite pe pereți și să se gândească la ce urmează. Suntem și soții, suntem și mame, suntem și gospodine, suntem și femei de afaceri... etc... Știu că sunt multe femei care nu se ghidează după un program și merg la voia întâmplării, dar ele cu siguranță nu citesc acest blog :))))) Ce cred despre acele femei? Nu vă speriați, nimic rău... fiecare face ce vrea cu viața ei, însă cred că ele nu obțin rezultatele pe care și le doresc. Își doresc să aibă timp pentru toate: pentru Dumnezeu, pentru familie, pentru gospodărie, carieră, pentru ele însele... dar nu obțin rezultatele pe care le așteaptă. Daca nu există consecvență în ceea ce faci, nu vei atinge niciodată rezultatele dorite.
Așadar, retrage-te într-un loc liniștit, alege una din variantele de sus, ia uneltele necesare, și întocmește un program zilnic. Acum, intervine un alt aspect. Suntem foarte diferite. Unele ne simțim bine când avem un program amănunțit al zilei (vă voi da mai jos exemplul meu), iar altele veți aborda o programare mai lejeră a acestui pas, ceea ce este, de asemenea, foarte bine. Mie îmi place să-mi scriu tot, și chiar cu riscul de a vă lăsa să intrați prea mult în viața personală, vă voi scrie o mică parte din viața mea, ca să vă fie poate mai ușor în stabilirea programului vostru. Totuși, pentru păstrarea intimității mele... am pictat ceva albastru peste orele exacte și peste anumite activități pe care nu aș vrea să le știe lumea ântreagă. Chiar nu vreau să știți la ce oră mă duc la baie sau când mă așez la masă!!! Totuși, iată ziua mea de luni:
Însă în acest pas este vorba despre o manageriere personală. Eu nu voi putea să vă scriu ce să faceți în fiecare zi, căci fiecare dintre voi are programul său zilnic în funcție de caracterul, responsabilitățile și obiceiurile fiecăreia.
De ce cred eu că este important să avem un program zilnic? Pentru că femeile au atât de multe lucruri de făcut, încât chiar nu au timp să se uite pe pereți și să se gândească la ce urmează. Suntem și soții, suntem și mame, suntem și gospodine, suntem și femei de afaceri... etc... Știu că sunt multe femei care nu se ghidează după un program și merg la voia întâmplării, dar ele cu siguranță nu citesc acest blog :))))) Ce cred despre acele femei? Nu vă speriați, nimic rău... fiecare face ce vrea cu viața ei, însă cred că ele nu obțin rezultatele pe care și le doresc. Își doresc să aibă timp pentru toate: pentru Dumnezeu, pentru familie, pentru gospodărie, carieră, pentru ele însele... dar nu obțin rezultatele pe care le așteaptă. Daca nu există consecvență în ceea ce faci, nu vei atinge niciodată rezultatele dorite.
Așadar, retrage-te într-un loc liniștit, alege una din variantele de sus, ia uneltele necesare, și întocmește un program zilnic. Acum, intervine un alt aspect. Suntem foarte diferite. Unele ne simțim bine când avem un program amănunțit al zilei (vă voi da mai jos exemplul meu), iar altele veți aborda o programare mai lejeră a acestui pas, ceea ce este, de asemenea, foarte bine. Mie îmi place să-mi scriu tot, și chiar cu riscul de a vă lăsa să intrați prea mult în viața personală, vă voi scrie o mică parte din viața mea, ca să vă fie poate mai ușor în stabilirea programului vostru. Totuși, pentru păstrarea intimității mele... am pictat ceva albastru peste orele exacte și peste anumite activități pe care nu aș vrea să le știe lumea ântreagă. Chiar nu vreau să știți la ce oră mă duc la baie sau când mă așez la masă!!! Totuși, iată ziua mea de luni:
După cum vedeți, pentru mine este extrem de important să știu repede ce am de făcut. De aceea îmi stabilesc bine programul fiecărei zile. Mai mult, folosesc culori diferite pentru diferite domenii; albastru ceea ce ține de copii, galben ce ține de micul meu business, etc. Aceasta îmi dă siguranță și liniște... și apoi... rezultatele mult dorite: TIMP pentru toate.
Însă poate unele dintre voi funcționați după alt sistem de organizare, ceea ce este foarte bine. Nu contează cum, contează să iei decizia să faci ceva cu viața ta ca să alungi haosul. De exemplu poți să-ți stabilești seara care este lucrul cel mai urgent și cel mai important din ziua ce urmează. Ierarhizeză apoi activitățile cu 2-3 priorități, nu mai multe! Scrie aici toate lucrurile pe care ți le propui să le faci a doua zi, cu intervalul aproximativ de timp. Fă-ți o rutină de dimineață, de amiază și de seară, nu neapărat cu ore stabilite ca mine. Pur si simplu, pune-le pe hârtie, pentru ca atunci când le-ai îndeplinit, să ai posibilitatea să le bifezi. Iar a doua zi luptă ca la sfârșitul zilei să ai marea bucurie de a vedea toate sarcinile propuse îndeplinite.
Indiferent de varianta aleasă, ceea ce este important este să înțelegi că dacă viața ta este un haos, ai nevoie de schimbare! Poate vei găsi scuze că tu ești altfel, îți place să fii liberă... Vreau să-ți spun că aici este eliberarea!!! Cât de bine te vei simți când vei vedea că ai timp pentru toate lucrurile importante din viața ta! Ceea ce te oprește sunt poate obiceiurile acumulate până acum, stilul de viață abordat până la această vârstă. Vreau în încheiere să-ți dau o veste bună: toate acestea se pot schimba. Când? Atunci când te hotărăști tu.
.
Etichete:
curaj,
femeia,
femeie,
gospodarie,
gospodine,
haos,
intelepciune,
jurnal de organizare,
mama,
organizare,
perseverenta,
program,
program zilnic,
schimbare,
time management,
timp
Locația:
Oradea, România
joi, 24 octombrie 2013
Amorțeala verii...
Da, recunosc, pauza a fost prea lungă, însă mi se întâmplă să intru uneori într-o stare de profundă... hibernare :)))))) Uite, în loc de hibernare iarna, mie mie se întâmplă adesea să „hibernez” vara. De ce? Pur și simplu vine vacanța la copii, afară e cald, frumos, oamenii pleacă în concedii... iar eu intru uneori într-o stare de amorțire. În sfârșit nu mă mai trezesc la 6:15! Prima zi de vacanță, copiii dorm liniștiți... Cine mai are chef să pună ceasul să sune și să înceapă puternic programul zilnic? Deșteptarea, micul dejun, sport, etc... Parcă așa bine cântă păsărele la fereastră în diminețile de vară...
Și uite așa a trecut o zi, a trecut alta, a trecut o săptămână, a trecut o lună, iar în luna august am fost plecați în țări străine, a venit toamna val-vârtej cu început de an școlar, cu pregătiri, rechizite, pffff... Și uite că imediat vine Crăciunul și eu nu mai postez pe blog. :(
A sosit ziua când am zis „gata!”. Trebuie să-mi fac timp și pentru blog. Încurajarea mi-a venit de la voi, dragile mele, aflând că așteptați să mai scriu. Vă mulțumesc din suflet că-mi citiți blogul și sper să vă fie de folos în continuare tot ceea ce găsiți scris aici.
Cam atât pe azi... numai bine și la cât mai multe pagini scrise pe blog!
A sosit ziua când am zis „gata!”. Trebuie să-mi fac timp și pentru blog. Încurajarea mi-a venit de la voi, dragile mele, aflând că așteptați să mai scriu. Vă mulțumesc din suflet că-mi citiți blogul și sper să vă fie de folos în continuare tot ceea ce găsiți scris aici.
Cam atât pe azi... numai bine și la cât mai multe pagini scrise pe blog!
Locația:
Oradea, România
sâmbătă, 19 octombrie 2013
Crutoane homemade
Toată lumea cred că știe despre crutoane, dar m-am gândit să postez, totuși, rețeta aici.
Ingrediente:
- pâine (puteți folosi orice pâine, eu de obicei folosesc pâine de casă mai veche
- ulei
- sare
- oregano (ingredient obligatoriu) și alte mirodenii în funcție de gustul vostru
Mod de preparare:
Pânea se taie cubulețe mici și se pune într-o tavă de cuptor.
Adăugați uleiul, sarea și mirodeniile pe care le preferați. Amestecați bine cu o spatulă, ca sa ajungă mirodenii și uleiul pe toate bucățile de pâine. Puneți tava la cuptor preîncălzit la 180 grade, de preferat cu ventilație. Coaceți la foc mic (160 de grade) pentru aproximativ 10-15 minute. Atenție, pentru că se fac foarte repede. Amestecați până se fac de 1-2 ori. Când se rumenesc ușor sunt gata. Aveți grijă pentru că trecerea de la ușor rumenit la ars este foarte scurtă, imediat devin negre dacă nu sunteți atente. Eu am pățit-o :))))
Lăsați să se răcorească puțin. După ce se răcesc, crutoanele se păstrează bine, chiar și pentru o săptămână, într-un vas închis cu capac. Ele se pot folosi la supe, salate, legume, etc.
Spor și poftă bună!
Lăsați să se răcorească puțin. După ce se răcesc, crutoanele se păstrează bine, chiar și pentru o săptămână, într-un vas închis cu capac. Ele se pot folosi la supe, salate, legume, etc.
Spor și poftă bună!
marți, 1 octombrie 2013
Abonați-vă la:
Postări (Atom)