vineri, 30 mai 2014
miercuri, 21 mai 2014
Frăguțele copilăriei mele
Am fost la piață. Doar noi doi, fără copii. Ne place!
Hmmmm... am uitat ce plăcut este să cauți printre produsele... mai mult sau mai puțin autentic românești. Dar am găsit câteva lucruri, care mă vor face să revin. Am cumpărat miere de albine. Am găsit brânză de oaie minunată, preț acceptabil. Am cumpărat căpșuni să ne săturăm bine. Ei bine, ne-am umplut plasa cu crudități, ceea ce este foarte bine: castraveți, roșii, ridichi.
Oooo, dar ce am vrut să vă scriu este că am cumpărat fragi... frăguțe cum le spuneam noi când eram copii. Cum ar veni... căpșunile sălbatice care cresc pe câmp, prin fânețe. Ele au dimensiuni foarte mici, dar au o aromă intensă. Am cumpărat ca să știe și copiii despre aceste fructe.
Mie mi-e drag de ele... pentru că îmi amintesc de copilărie. Într-o zi, la bunici fiind, am plecat împreună cu alți copii să culegem frăguțe de pe „coastă”, așa îi ziceau bunicii dealului care pornește din spatele casei. Mi se părea atunci atât de mare și atât de abrupt, încât era o adevărată aventură o astfel de experiență. Ne-au dat bunicii fiecăruia câte o cană „ de pleu” îi zicea bunica :)))) adică din metal, în care să culegem frăguțele. Ei bine, pe atunci papilele noastre gustative nu erau obișnuite cu atât de multe dulciuri și arome, așa că ne pregăteam de o experiență culinară deosebită: frăguțele de primăvară. Parcă era un ritual... Și ca să nu lungesc vorba prea mult... am plecat, am cules, am mâncat și ne-am umplut cănile... unii mai mult... alții mai puțin. Ideea era că trebuia să sacrifici ceva: fie burta, fie cana. Cei care au mâncat aveau cana mai goală... evident, iar cei care s-au abținut... prezentau bunicilor cana plină de frăguțe ca pe un adevărat trofeu. Eu nu știu cana mea cum era - mai goală, mai plină - știu doar că deodată a luat-o la vale pe „coastă” în jos de toată truda mea se duse pa apa sâmbetei. Cât necaz, câte strigăte, tragedie în toată regula... Cu toate astea... îmi amintesc cu drag de frăguțele copilăriei mele... Am cumpărat cu drag... ca să dau și copiilor noștri... și le voi povesti de pățania mea...
luni, 5 mai 2014
20 de „secrete” pentru tinerele soții
Mă uit în jur cu tristețe și constat că tot mai multe familii se destramă. Soțiile fac depresii și nu mai ies din starea lor de amărăciune, iar soții se închid în ei și devin reci ca niște pietre. Și cu tristețe privești înspre ei... pe de-o parte ea cu o dorință arzătoare după un sărut, o îmbrățișare caldă, o vorbă dulce... iar pe de altă parte el singur, doar el cu gândurile lui, cu regretele lui, cu nevoia de a avea soția alături... așa cum a fost cândva: plină de respect și admirație față de el.
Și m-am gândit la femeile tinere care intră în relația de căsătorie fără să știe apoi cum să se comporte. M-am gândit la câteva lucruri care ar putea ajuta soțiile tinere ca să își mențină relația cu soțul frumoasă și sănătoasă. Se poate, dragile mele!
Iată câteva lucruri care sunt bune de știut când intri în frumoasa călătorie alături de alesul inimii tale:
- Țineți-vă de mână de fiecare dată când aveți ocazia. Noi facem asta când ne plimbăm, când mergem la cumpărături, când stăm pe canapea, când ne rugăm, când stăm duminica la biserică (mai puțin atunci când aleargă copiii în jurul nostru și încă trebuie să îi ținem de mână pe stradă...) Un mic gest care poate aduce atât de mult în relația voastră.
- Roagă-te pentru el în fiecare zi. Cu credință! Ce cadou mai minunat poți să-i oferi zilnic soțului tău? Roagă-L pe Tatăl ceresc să îl protejeze, să-i binecuvinteze viața și să-l ajute în tot ceea ce face.
- Înconjurați-vă cu oameni care încurajează căsătoria voastră și țineți-i departe pe acei „prieteni” care vă provoacă la ceartă și neînțelegere. Atenție la cei din familia extinsă! Pe ei nu îi veți putea elimina din lista voastră de prieteni, însă nu îi lăsați să intervină între voi și să vă îndepărteze unul față de celălalt.
- Cultivați-vă prietenia. Căsătoria nu este doar o afacere, ci este o relație care trebuie întreținută pentru ca ea să strălucească. Căsătoria nu este ca un premiu pe care după ce l-ai râvnit și apoi l-ai câștigat, îl așezi pe raft și te uiți la el ca la un trofeu. Nu! Este mai degrabă ca o plantă minunată pe care după ce ai primit-o trebuie să o îngrijești ca să te bucuri de mireasma florilor ei.
- Caută să îți arăți dragostea față de el prin mici lucruri sau gesturi... acele lucruri mărunte care fac viața mai frumoasă, acele lucruri care spun fără cuvinte „te iubesc”, „mi-e dor de tine” sau „mă gândesc la tine”. Nu știu... presărați-vă viața cu acele lucruri mărunte care fac viața mai frumoasă...
- Mergeți la Cuvântul lui Dumnezeu pentru consiliere maritală. Eu nu aș căuta sfaturile celor din jur... este un tărâm periculos. Mai bine rezolvă-ți problemele cu soțul tău în doi. Se poate să primești sfaturi bune și de la alții, însă nu este loc unde să găsești mai multă dragoste, adevăr, înțelegere, înțelepciune și putere ca și în Scriptură.
- Împărășiți unul cu celălalt problemele. De orice fel. Nu țineți în voi amărăciunea, căci vă veți transforma relația într-un sloi de gheață. Mărturisiți-vă pacatul unul altuia, rugați-vă împreună și cereți iertare și ajutor lui Dumnezeu.
- Arată-i respect. Este o nevoie extrem de importantă pentru un bărbat! Respect și admirație! Aici vă sugerez să citiți o carte care îți poate schimba întreaga perspectivă asupra căsniciei tale. O poți citi gratuit chiar aici.
- Fii răbdătoare cu el. Ții minte? „Dragostea este îndelung răbdătoare...” (Biblia, cartea 1 Corinteni, capitolul 13, versetul 4 - citește mai mult aici)
- Nu te mai tot plânge! Sunt atât de multe femei mofturoase care nu fac altceva decât să aducă în casa lor o atmosferă apăsătoare. Este o atitudine care vă va duce pe amândoi în jos! Schimbă atitudinea cu una pozitivă și vei vedea că și cei din casa ta vor fi la fel... se molipsește...
- Nu renunțați niciodată unul la celălalt! La ce mă refer aici? Mă gândesc la două tipuri de oameni. În prima categorie se încadrează cei care la necaz se ceartă și se împung unul pe celăllat din cauza stresului. Așa că nu este suficient necazul pe care îl au sau situația grea cu care se confruntă... ci la aceasta mai adaugă și stresul neînțelegerii dintre ei. Trist, dar adevărat. La a doua categorie se încadrează cei care atunci când trec printr-o perioadă mai dificilă a vieții (nu știu... o boală, un necaz cu un copil, neascultarea copiilor, pierderea jobului...) se apropie și mai mult unul de celălalt și reușesc să treacă mai ușor în doi prin furtuna din viața lor. Fiți din a doua categorie de oameni! Mergeți împreună și la bine și la greu! Nu renunțați unul la celălalt!
- Vorbește-i frumos. „Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet şi sănătoase pentru oase.” (Biblia, cartea Proverbe, capitolul 16, versetul 24 - citește mai mult aici). Este atât de important să nu îți permiți de la început nici măcar o vorbă mică de dispreț sau sarcasm. Nu vă luați peste picior unul pe celălalt nici măcar în glumă! Așa încep toți. Mai întâi o vorbă mică spusă în glumă, apoi alta spusă serios, apoi spusă la nervi, până când ajung îndrăgostiții de la început să se adreseze unul altora cu cuvinte jignitoare care le otrăvesc sufletul și relația. Se poate, să știți! În 11 ani de căsătorie alături de minunatul meu soț nu ne-am certat niciodată. Asta nu înseamnă că niciodată nu am avut discuții contradictorii, dar niciodată nu ne-am permis nici măcar o vorbă sau o atitudine batjocoritoare sau jignitoare. Niciodată! Se poate! De ce? Pentru că ne-am propus asta de la început.
- Menține focul dragostei. Da, intimitatea dintre voi este importantă și după luna de miere... Fă din asta o prioritate: înaintea serviciului, înaintea prietenelor, înaintea treburilor gospodărești, uneori chiar și înaintea copiilor.
- Stai alături de el. Cu loialitate! Sprijină-l în ceea ce face! Admiră dorința lui de a purta de grijă familiei voastre. Fii acea femeie pe care să o simtă că îi este alături indiferent de circumstanțe.
- Exprimă-ți aprecierea pentru ceea ce este și pentru ceea ce face. Fii o voce încurajatoare pentru sufletul lui, nu una cicălitoare... Biblia spune: „Mai bine să locuieşti într-un colţ pe acoperiş, decât cu o nevastă gâlcevitoare într-o casă mare.” Nu-l îndepărta de tine cu cicăleala ta! Se va închide și nu va mai comunica cu tine! Ascultă-l și încurajează-l!
- Protejează-ți căsnicia! Depistează pericolele când sunt încă la început și nu lăsa problema să crească. Aici mă refer la anumite probleme ce pot apărea... nu le lăsați să crească. Trebuie comunicate și rezolvate, altfel pot dăuna grav relației de mai târziu.
- Niciodată nu renunțai la frumosul și minunatul sărut - pe gură! :) Nu contează ce vârstă veți avea! Atunci când plecați de acasă sau când vă întoarceți, atunci când mergeți la culcare sau când vă treziți... Eu îmi doresc ca și la 80 de ani să ne păstrăm acest minunat obicei.
- Menține-te frumoasă și curată în fiecare zi! Pentru tine și pentru soțul tău! Dacă tu te simți frumoasă și atrăgătoare... cu siguranță alta este atitudinea ta față de tot ce este în jurul tău.
- Decideți că veți rămâne împreună „la bine și la greu”, așa cum ați promis în ziua nunții voastre. Chiar și Biblia spune despre asta: „Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” (Biblia, cartea Marcu, capitolul 10, versetul 9 - citește mai mult aici). Cu ajutorul lui Dumnezeu, veți reuși să rămâneți împreună și să vă iubiți de-a lungul anilor...
- Și ultimul, dar nu cel mai puțin important... deși ar mai fi multe de spus... puneți peste toate DRAGOSTE: „Dar mai presus de toate acestea, îmbrăcaţi-vă cu dragostea, care este legătura desăvârşirii.” (Biblia, cartea Coloseni, capitolul 3, versetul 14 - citește mai mult aici).
Abonați-vă la:
Postări (Atom)