Iată câteva sfaturi pentru prepararea supelor în mod corect:
- Nu fierbe excesiv legumele puse în ciorbă pentru a nu le distruge vitaminele. Preparatele culinare îşi pot pierde proprietăţile nutritive dacă, de exemplu, lăsăm legumele să fiarbă prea mult sau dacă asociem nepotrivit unele ingrediente.
- „Fierbeţi legumele al dente (senzaţie de uşoară duritate), pentru a păstra cât mai mult din vitamine şi din minerale în stare activă şi biodisponibilă", recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, în cartea „Revoluţie în bucătărie. Reînvaţă să găteşti sănătos".
- Toate ingredientele folosite la prepararea supelor, borşurilor ori ciorbelor trebuie să fie cât mai naturale şi de bună calitate.
- De asemenea, este indicat să includem în supe cât mai multe legume de sezon, achiziţionate de la producătorii autohtoni, pentru că au mai multe substanţe nutritive.
- Atenţie la adaosuri! Un alt aspect asupra căruia atrag atenţia specialiştii se referă la ingredientele pe care le adăugăm în aceste preparate pentru a le potenţa gustul şi consistenţa, dar care fac supele de evitat pentru anumite persoane. Înlocuiți smântâna cu iaurt și nu folosiți Vegeta sau alte „condimente” care sunt pline de E-uri. Eu personal am găsit un amestec de plante uscate care nu are adaosuri de substanțe nesănătoase.
- Atenție la ulei! Folosiți în cantităţi mici! Pentru călirea legumelor în caz de ciorbă de legume, de exemplu, este bine să optaţi pentru uleiurile de măsline, de rapiţă sau de palmier nehidrogenat, care sunt rezistente la temperaturi înalte.
Gătiți sănătos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu