luni, 31 decembrie 2012

Cum aranjăm masa de Revelion?


Este o perioada magica din an cand familia se reuneste in jurul mesei. Fiind inainte de masa de Revelion. am incercat sa adun cateva informatii utile, sper, care sa va ajute sa creati o atmosfera deosebita pentru cei dragi. Si pentru ca deja stiti ca eu „functionez” cu hartia si pixul in fata, va sfatuiesc sa faceti si voi acelasi lucru. Pentru inceput, ganditit-va la aspecetele generale, dupa care intrati in cele mai mici detalii, scriind totul pe hartie.

Iata primele aspecte generale la care trebuie sa va ganditi:
  1. Cate persoane vor fi la masă? Vom fi doar familia sau vom avea invitati?
  2. Ce fel de cina va fi? In familie sau vom avea invitati?
  3. Ce fel de atmosfera dorim sa cream? Formala sau mai lejera, mai casual? E bine de mentionat ca o masa obisnuita, casual, o puteti avea in orice zi a anului, asa ca puteti alege ca masa de la trecerea dintre ani sa fie una mai formala, cu o atmosfera mai distinsa, mai eleganta, iar cei dragi voua sa se simta rasfatati...
  4. Ce forma are masa? Rotunda, patrata sau dreptunghiulara? Ganditi-va inainte de orice decor care tip de masa este potrivit pentru a conferi fiecarui invitat posibilitatea de a se simti confortabil la masa.
  5. Ce tema generala vom folosi?  Tema trebuie aleasa inainte pentru a putea cumpara decoratiunile din timp.
  6. Este spatiu suficient pentru fiecare? Desigur, daca vom avea invitati, ne vom asigura ca numarul invitatilor sa fie confirmat cu cateva zile inainte de seara de Revelion. Va asfatuiesc ca pentru evitarea unor situatii jenante, sa aveti un loc de rezerva... poate in ultimul moment un invitat mai aduce cu el inca un prieten.

FATA DE MASA

In primul rand trebuie sa va hotarati daca veti folosi o fata de masa sau nu. Poate ca vi se pare o intrebare ciudata cand este vorba despre o masa festiva... insa eu ador acest stil... cozy...


Daca stilul preferat este unul elegant, clasic si optati pentru o fata de masa, aceasta nu trebuie sa atinga picioarele pentru ca acest lucru creeaza discomfort, ceea ce nu ne dorim deloc, mai ales intr-o seara deosebita ca cea de Revelion. Insa nu trebuie sa fie nici prea scurta. Lungimea recomandata este de 25-30 cm inaltime de la masa in jos.


Cand alegeti culoarea fetei de masa, tineti cont de tema aleasa. Un mic sfat pentru  a crea un aspect elegant: trebuie sa optam pentru maximum 2-3 culori, iar daca decorul central al mesei este intr-o culoare mai inchisa, fata de masa trebuie sa fie intr-o nuanta deschisa.

SERVETUL

Aveti doua optiuni:

Ii oferiti o forma interesanta, il decorati cu ceva, imprimati ceva potrivit momentului sau temei alese, ca in imaginea de mai jos:



 Il treceti printr-un inel decorativ asortat temei alese, ca in imaginea de mai jos: 



ARANJAREA MESEI

Indiferent daca veti avea invitati sau nu, e bine sa respectati regulile aranjarii mesei in mod corect, asa cum gasim in Codul bunelor maniere, carte pe care putine persoane dintre noi o mai au acasa. Pentru cele care avem copii, e bine sa-i invatam sa se deprinda de mici cu astfel de obiceiuri bune, pentru a face din ei oameni civilizati in societate. Iata o imagine care va va ajuta la aranjarea corecta a tuturor elementelor:

 

Si daca imaginea alaturata nu va este suficienta, iata detalierea a ceea ce vedeti mai sus:
  • furculitele stau in partea stanga a farfuriei, iar cutitul si lingura in partea dreapta;
  • furculita si lingurita pentru desert vor sta in fata farfuriei intinse asezate paralel cu aceasta;
  • furculita pentru desert va fi orientata cu varful spre partea dreapta iar lingurita cu adancitura in partea stanga;
  • farfuria pentru unt si paine va fi asezata in partea stanga sus;
  • paharele se plaseaza in partea dreapta-sus;
  • paharul de apa se aseaza in partea de sus a cutitului, cel de vin alb in dreapta acestuia, iar cel de vin rosu in partea de sus-centru a celor doua.
  • servetelul se aseaza sub furculita sau in mod decorativ pe farfurie;
  • inainte de a servi desertul eliminati farfuria pentru paine si unt, cutitul pentru unt si cele doua pahare de vin.



VESELA FOLOSITA


Cred ca fiecare dintre noi folosim la evenimente festive cel mai frumos set de farfurii pe care il avem in casa. Daca farfuriile sunt simple si albe, iar paharele la fel, vom decora folosind un servetel colorat, o fata de masa colorata, un decor in centrul mesei, un con sau o crenguta de brad, un ceas sau alte decoratiuni.


  

NUMELE INVITATILOR

Numele invitatilor la fiecare farfurie este un aspect care va face ca masa sa fie cu adevarat festiva si va impresiona cu siguranta invitatii.



DECORUL CENTRAL

Cel mai atractiv motiv al mesei va fi piesa centrala decorativa. Aceasta trebuie sa fie in acord cu tema aleasa. Poate consta intr-un cadru de poveste din figurine sau un cos cu flori si decoratiuni specifice iernii. Totul e sa fie spectaculos, dar sa nu impiedice pe nimeni sa poarte o conversatie cu cel din partea opusa a mesei.


Va doresc spor la treaba si muuuuuulta inspiratie in decorarea mesei de Revelion, astfel incat impreuna cu cei dragi sa aveti un timp minunat, iar amintirile ramase sa fie magice. 

PS: Iata un video despre aranjarea mesei care va poate fi de folos, paaaaaaa...

oana p. 

duminică, 30 decembrie 2012

Urare din suflet...

     

         Suntem la cumpăna dintre ani. Haideți la acest Revelion să lăsăm puțin forfota și distracția și să ne gândim la anul care a trecut și la cel care vine. Gândiți-vă la anul care a trecut și vedeți câte realizări aveți!!! 

         Unele dintre voi vă gândiți mai mult la Dumnezeu, altele mai puțin, de aceea vă încurajez ca de acest Revelion  să aveți puterea să recunoașteți că ceea ce ați reușit în anul 2012 nu se numesc doar „realizări", ci se numesc „binecuvântări". Aveți îndrăzneala și puterea la acest Revelion să ridicați privirea catre cer și să rostiți măcar atât: „Doamne, mulțumesc!"... 

            Iar despre anul care vine... Dumnezeu știe ce va fi. Ceea ce vă urez eu tuturor este o viață frumoasă petrecută în conștiența faptului că sursa împlinirii noastre este Însuși Dumnezeu, Tatăl nostru.

          Să aveți sănatate, să vă fie bine în toate zilele... Să iubiți și să fiți iubiți... Să zâmbiți, să aveți sufletul frumos... Să iertați... Să aveți o inimă bună și curată... Să faceți bine celor din jur...

          Să înțelegem că ne putem face împreună viața mai bună, mai frumoasă și mai ușoară prin mici gesturi: un zâmbet, o îmbrățișare, o vorbă frumoasă, o mângâiere, o încurajare, o strângere de mână, un sărut, o floare, un bilețel... Sunt lucruri pe care uităm să le mai facem în alergarea noastră... ne-am obișnuit prea mult cu „senzațiile tari", uitând de acele mici lucruri care aduc bucurie și împlinire celor dragi nouă... haideți să le reînvățăm... 

          La mulți ani, tuturor, să aveți un an nou binecuvântat!

Cu mult drag, oana p. 

duminică, 23 decembrie 2012

Mâine e Crăciunul


 
          Mâine seara este ajunul Crăciunului, o sărbătoare minunată a bucuriei. Însă care este motivul real al bucuriei noastre oare? Am stat zilele acestea și am meditat puțin la ce anume aduce bucurie în inima mea.
     
          Oare să fie vorba despre decorațiunile specifice acestui sezon (pe care eu le ador)? Oare să fie minunatul sentiment pe care îl am când merg să cumpăr cadouri celor dragi? Să fie oare faptul că vom avea un timp minunat în familie? Sau colindele care se aud în depărtare? Ce mă face să fiu atât de plină de bucurie când se apropie Crăciunul? Întâlnirea cu Isus... Magii când au văzut pe Pruncul Isus s-au plecat cu fața la Pâmânt și nu au mai putut de bucurie... iată motivul bucuriei mele... întâlnirea cu Isus Cel născut umil într-o iesle, în lumea de păcate, ca eu să pot să am mântuirea. Ce poate fi mai minunat decât să te întâlnești cu Împăratul împăraților??? Sunt un copil salvat al Său, iar de aceste sărbători pe El vreau să-L sărbătoresc. Nu bradul și decorațiunile, nu Moș Crăciun și cadourile... nici măcar întâlnirea cu familia, de acest Crăciun vreau să-L sărbătoresc pe Isus Cel născut în iesle.

          Să nu mă înțelegeți greșit, celelalte lucruri nu trebuie uitate. De acest Crăciun trebuie să ne amintim și de cei dragi și ca și gospodine ale casei trebuie să ne gândim la toate aspectele: curățenie, mâncare, prăjituri, cadouri, decorațiuni... dar să nu cădem în capcana lor. În parte am reușit anul acesta să nu aștept sărbătorile în stres, să-mi fac treburile casei din timp. Promit că voi face o planificare amănunțită ca cea de Paște (http://femeicaminesicatine.blogspot.ro/2012/04/fii-gata-de-paste.html) pentru că am realizat că așa am reușit mai bine să mă organizez. Deci, promit că după Crăciun revin cu un plan organizatoric care măcar anul viitor să ne fie de folos. Dacă nu vouă... atunci mie, căci știți deja că sunt omul care funcționează cu pixul și hârtia în față și organizarea în cap :)))))

oana p.

duminică, 16 decembrie 2012

Update...


       
          Dragile mele, să încep cu scuze pentru că am lipsit atât de mult timp de pe propriul meu blog? Să vă promit că voi reveni în forță cu sc
riere de articole? Nu voi face asta, pentru că știu eu dacă mă pot ține de promisiune???  

        Majoritatea celor care îmi citesc blogul sunt soții și mame, așa că vă puteți imagina cum este viața furtunoasă a unei mame cu trei băieți năzdrăvani... Fiecare zi pentru mine este o adevărată aventură. Puii mamii puișori, să nu credeți că dau vina pe ei, însă am avut câteva schimbări în viața noastră de familie. Între timp cel mare este în clasa întâi, am avut o perioadă de... inițiere aș putea să zic, atât pentru el, ca și elev, cât și pentru noi ca părinți de școlărel. 

        Chiar dacă este băiețel în toată puterea cuvântului, adică eneeeeergiiiiiiiieee cât încape, sunt nespus de bucuroasă de seriozitatea cu care se raportează la școală. Vine de la școală și ca un bătrânel conștiincios, după ce ia masa, își pregătește singur totul pentru a-și face temele. Nu trebuie să stăm lângă el, nu trebuie să îi spunem că are teme de făcut... totul face singur și repede. La sfârșit își pregătește ghiozdanul pentru a doua zi. Desigur, încă ne „luptăm” cu el să înțeleagă de ce vrem să vină acasă cu FB și nu cu B. „Dar, dacă B înseamnă bine, atunci de ce nu e bun și B-ul???” ne întreabă el. Offfff, dragii de ei! Aș vea să le pot prelungi copilăria, aș vrea să-i văd jucându-se cât mai mult... Sunt copilașii mei și îi iubesc! 

       Între timp am devenit o mamă cu diminețile fără copii, ceea ce eu nu am avut de mult timp. De ce? Pentru că mezinul este și el la grădiniță. Din 2005 nu-mi amintesc să fi avut liniște în casă... iar în dimineața în care copiii au plecat pentru prima dată la școală și la grădiniță... era ceva, dar nu știam ce. Erau câteva ore bune și eu eram concentrată la ceva ce aveam de lucru pe calculator. Nu știam de ce sunt așa de eficientă și mă pot concentra atât de bine... până când ne dăm seama cu Marius: „Auzi!”, „Ce?”, „Liniștea!” Era pentru prima dată într-adevăr liniște la noi în casă. 

        Ce ar mai fi de zis? S-a mai schimbat ceva... și anume timpul meu. În ce sens? Înainte eram full time mommy și atât, acum... am început să muncesc ceva acasă... nu voi da prea multe detalii, pentru că nu voi transforma blogul într-unul al vieții mele personale... Vă spun doar că necesită timp și energie pe care trebuie să le consum în această direcție.

        Poate voi scrie un articol despre cum am trecut printr-o „criză a timpului” aș putea să o numesc... toate articolele despre organizare parcă nu mi se mai potriveau... și nu știam încotro să o iau. Ajunsesem la o singură concluzie: timpul este prea scurt pentru mine!!! Aș fi vrut să pot trage de el ca de un elastic și să-l lungesc că să-mi acopăr toate activitățile pe care le aveam de făcut. Era foarte dureros pentru mine să văd că nu puteam să-mi fac lucrurile pe care le plănuiam... Până am înțeles se s-a întâmplat: stilul de viață nu mai era exact la fel, ceva se schimbase, a mai apărut ceva nou în viața mea care necesită timp și energie. Încercam cu disperare să pun o piesă de puzzle în locul care nu se potrivea. Oricât am încercat să întorc pe toate părțile piesa... nu intra la locul pe care îl doream eu. De ce??? Nu mai aveam aceeași piesă, viața mea avea altă formă care nu se potrivea cu ceea ce construisem eu de când sunt soție și mamă. Toată organizarea și planificarea pe care o aveam clar în minte nu mai îmi era de folos pentru că nu se mai potrivea noului stil de viață.

        Poate vi se pare banal, însă pentru mine este una din cele mai bune descoperiri de până acum :)))) Cum am reușit să mă organizez și să-mi fac ordine în viață??? Ca de fiecare dată: cu calm, în liniște, cu pixul și caietul în față. Am ajuns din nou și din nou la aceeași concluzie: eu așa funcționez - cu un plan în față, cu programare și organizare. Așa sunt eu... asta nu înseamnă că toate femeiele trebuie să fie la fel. Dacă ești o femeie care „funcționezi” altfel... și reușești să-ți îndeplinești rolurile pe care le ai în viață... foarte bine. Nu toate suntem la fel. Unele au nevoie de o bună organizare, altele iau toate lucrurile așa cum vin... și le iese... Ideea este să fim împlinite cu ceea ce facem, să înțelegem că suntem la locul și timpul potrivit, Dumnezeu nu a greșit cînd ne-a ales pe noi să fim în acest timp și în acest loc... înseamnă că noi suntem cele mai potrivite pentru ceea ce avem acum și aici. Am trei băieți năzdrăvani??? Înseamnă că Dumnezeu m-a ales pe mine să le fiu mamă, pentru că a știut mai înainte de întemeierea lumii că eu pot. Ai un soț dificil??? Dumnezeu te-a ales să fii în acest loc și în acest timp pentru că a știut dintotdeauna că tu poți. Prietena ta are o viață în care nu știe cum să facă să se împartă între familie și carieră? Dumnezeu i-a dat ei acel loc, pentru că a știut că ea poate. Dragile mele, fiți curajoase, nu suntem din greșeală aici! Suntem aici pentru că noi putem.

        Buuuun, hai să nu exagerăm cu detaliile personale... am vrut doar să reactualizez anumite aspecte ale vieții, ca să compenseze cumva lipsa mea totală de aici. Vă las acum, vă pup și sper că voi reveni cât mai repede, paaa...

oana p.