marți, 21 ianuarie 2014

Clătite cu brânză la cuptor




Clătitele sunt ușor de făcut... trebuie doar să-ți iasă o singură dată, pentru ca apoi să le știi secretul. Sfatul meu este să nu vă apucați de ele dacă nu aveți o tigaie bună de teflon. Nouă ne plac clătitele, le mâncăm umplute, simple, ca desert, aperitiv... sau în acest caz... ca și felul II la amiază.

Ingrediente:
  • 4 căni de făină
  • 3 ouă
  • 400 ml lapte
  • apă, apă minerală sau sifon
  • 2 lingurițe zahăr
  • puţină sare (un sfert de linguriţă)
  • câteva linguri de ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Amestecaţi ouăle cu laptele într-un bol adânc, după care adăugați sarea și zahărul. Apoi adăugați făina și amestecați bine cu ajutorul unui mixer. Va rezulta un aluat gros și cremos. Adăugaţi apoi treptat apa, până când aluatul se transformă într-o pastă subțire... Întrebarea este... câtă apă? cât de subțire? Hmmm... depinde cât de consistente vă plac clătitele. Dacă vă plac mai groase, lăsați consistența mai groasă, însă dacă vă plac clătitele subțiri și fine (nouă așa ne plac) atunci subțiați cu apă până ce devine ca un iaurt de băut. 

Lăsaţi aluatul să se odihnescă 30 de minute.

Încingeţi o tigaie (de preferinţă de teflon) la foc mediu. Pregătiți într-un bol mic uleiul și o linguriță. La fiecare clătită fololosiți o luguriță de ulei. După ce ați încins tigaia și ați pus lingurița de ulei, adăugaţi cu polonicul aluat, înclinând și rotind tigaia, astfel încât aluatul să capete o formă rotundă cât tigaia folosită. Noi avem tigaine maaaare, facem clătite uriașe, așa le spunem ;)


Când simțiți că este coaptă pe o parte, desprindeţi marginile clătitei cu ajutorul unei spatule şi întoarceţi-o. Coaceţi-o şi pe cealaltă parte. 


Continuaţi la fel cu celelalte clătite.

După ce ați terminat toate clătitele, lăsați-le acoperite până când pregătiți umplutura. Vor avea timp să se înmoaie, astfel încât să fie ușor de rulat.

Eu am folosit aici un ameste de 3 feluri de brânză: cașcava, brânză de burduf și brânză de vacă. Am sărat după gust și am amestecat puțin cu mixerul. Un mestec reușit...



Întindeți bine brânza pe clătită, apoi împăturați ca în imaginile următoare:




Așezați-le frumos într-o tavă sau un vas de iena. Noi suntem cinci, așa că a trebuit să renunț la vasul de iena, înlocuind cu o tavă mare teflonată. :)))))) 

Puneți pe deasupra iaurt.

 
Între timp încinceți cuptorul la 200 grade și dați la cuptor pentru câteva minute, cu mare atenție pot deveni în câteva minute niște foințe crocante... în loc de clătitele pufoase mult așteptate.


Spor la treabă și poftă bună!

Niciun comentariu: