sâmbătă, 5 mai 2012

Soarele - prieten sau dusman?



     Desi suntem in luna mai, se pare ca soarele straluceste pe cer ca in zilele toride de vara. Este inca  primavara si, totusi, se pare ca din cauza efectelor ultravioletelor asupra pielii, trebuie sa ne luam cateva masuri de precautie.
     Acum... sa nu ma intelegeti ca sustin ca soarele este un dusman al nostru, ca doar stiti ca ador razele de soare!!! Insa, in acelasi timp, trebuie sa stim ca razele sale ultraviolete au efecte atat pozitive, cat si negative asupra pielii. Roul acestui articol este de a intelege felul in care soarele actioneaza asupra organismului nostru. Haideti sa invatam impreuna cum sa luam ce este mai bun din soare si sa ne imprietenim astfel cu razele lui minunate...
     Este binecunoscut faptul ca protectia solara nu mai este o solutie aplicabila doar in vacantele de la mare, ci a devenit o necesitatate cotidiana.
     In continuare as dori sa fac cateva precizari pe care poate nu ati avut timpul necesar sa le documentati personal:
   
Ce este SPF?

     Factorul de protectie solara sau SPF-ul (sun-protection factor) reprezinta protectia pe care o poti dobandi impotriva radiatiilor. Oare un SPF mai mare protejeaza mai bine? Paradoxal, nu chiar. Diferenta intre o crema cu SPF 30 si una de 50 este destul de mica. Cu cat numarul este mai mare, cu atat diferenta este mai mica. Astfel, o crema de protectie cu factor 15 reuseste sa blocheze aproximativ 94% din totalul razelor UVB, o crema cu factor 30 blocheaza 97% din puterea acestora, in vreme ce una cu 45 te protejeaza in proportie de 98%. Ceea ce este important de retinut este ca nici una nu te poate proteja in proportie de 100% impotriva razelor.
     Daca faci parte din categoria care sta ore in sir la soare uitand sa isi aplice mai des crema de plaja atunci cred ca ar fi mai bine sa iti achizitionezi o crema cu factor mai mare, asa vei fi protejata un timp mai indelungat.

Cat de mult te protejeaza crema ta?

SPF 2 - retine 50% din razele UVB
SPF 8 - retine 87,5% din razele UVB
SPF 15 - retine 93,3% din razele UVB
SPF 30 - retine 96,7 % din razele UVB
SPF 45 - retine 98% din razele UVB

     Iata cateva reguli generale de la care nu trebuie sa te abati:
  • Aplica crema cu 20 de minute inainte de expunerea la soare
  • Aplica crema din abundenta si maseaza pana intra in piele
  • Aplica crema dupa fiecare baie; chiar daca este rezistenta la apa, expunerea la mediul lichid ii diminueaza semnificativ eficienta
  • Citeste corect SPF-ul: un factor 15 te fereste de arsuri timp de 150 de minute, insa acesta este un timp standard - conteaza si intensitatea razelor si tipul de piele. Chiar daca nu faci baie, reinnoieste aplicarea o data la 2 ore
  • Nu sta pe plaja fara palarie si ochelari de soare. Palaria te va proteja de insolatii si decolorarea parului, iar ochelarii de soare vor minimaliza daunele asupra sanatatii ochilor si te vor feri de riduri
  • Suprafetele reflectorizante cresc intensitatea razelor UV, de aceea pielea se arde mai repede in apa sau la munte, daca este zapada
  • O singura aplicare nu este suficienta, indiferent de SPF-ul cremei pe care o folosesti
  • Daca ai pielea deschisa la culoare, parul blond sau roscat natural si ochi deschisi la culoare faci parte din grupul cu cel mai mare risc. Ca sa nu iti chinuiesti pielea acum, si pe tine mai tarziu, aplica des crema de plaja, nu te expune intre orele critice si poarta haine largi si vaporoase
  •  Evitati orele de varf 10:00-16:00!!! Daca sunteti, totusi in acest interval la soare, purtati imbracaminte adecvata: tricou ( acopera umerii), palarie (acopera capul, urechile si gatul) si ochelari de soare (nu doar un moft, ci absolut necesari pentru protejarea retinei)
  • Evitati cu orice pret arsurile solare! Dincolo de disconfortul de moment, efectele grave se vad in timp indelungat
  • Nu lasa copilul la soare intre orele 11-16, atunci cand razele soarelui ard cel mai puternic!


Mic ghid de cumparare a cremei de protectie solara
     Iata cateva aspecte pe care trebuie sa le cantariti inainte de a alege un produs de protectie solara:

  • Protectia UV: Crema trebuie sa ofere protectie impotriva razelor UVA si UVB. Pana acum cativa ani, nici una din cremele de pe piata nu oferea protectie UVA (cea mai importanta)! Deci, daca pe ambalaj nu este inscriptionat vizibil "protectie impotriva razelor UVA", cautati alt produs.
  • Filtrele solare: Sunt de preferat cele minerale: atat pentru faptul ca ofera protectie reala, cat si pentru faptul ca nu au efecte adverse. Cremele de protectie solara bio (majoritatea) ofera protectie minerala.
  • Crema sau ulei? Crema si laptele de protectie sunt de preferat uleiurilor, pentru ca sunt eficace mai mult timp. Chiar si cremele rezistente la apa trebuie reaplicate la fiecare 2 ore pentru eficienta maxima.
  • Pentru copii alegeti creme cu protectie exclusiv minerala si cu SPF minimum 30.
     La final, ca sa raspund intrebarii din titlul acestui articol... eu cred ca soarele este prieteneul sau dusmanul nostru in functie de cum te raportezi la el. Daca vei ignora orice masura de precautie si vei stau cu micutii tai la ora 12 la amiaza... soarele va fi dusmanul tau, insa daca respecti anumite reguli usoare... vei putea face din soare prietenul tau.
     In speranata ca acest articol a adus cateva informatii utile, va doresc un timp minunat la soare. Voi reveni cu un articol despre protectia solara la copii. Multa sanatate!

oana p.

Niciun comentariu: