marți, 9 iulie 2013

Activități împreună cu familia

Trăim într-o lume a vitezei, în care alergăm de dimineața până seara fără să mai avem acele momente în care să ne bucurăm de ceea ce avem în jurul nostru: de soț/soție, de copii, de părinți, de natura minunată ce ne înconjoară, etc. Majoritatea dintre noi trecem atât de rapid prin viață și uităm cât de bine este să ne oprim un pic din alergarea noastră, să încetinim ritmul și să ne simțim bine împreună cu cei dragi.

Dacă te uiți în jur la familiile unite... întotdeauna vei vedea că sunt acele familii care au activități împreună, au diferite „ritualuri de familie” le-aș putea spune, acele familii care fac un mic efort pentru a petrece un timp împreună în fiecare săptămână.

Însă, de multe ori facem exact pe dos... ajungem acasă obosiți și ne retragem în fața televizorului sau a calculatorului fără a vorbi unii cu alții. Poate părea un lucru relaxant la început, însă în timp acest lucru va dăuna familiei noastre și se va ajunge la înstrăinarea dintre soț și soție, înstrăinarea dintre copii și părinți.

Ce e de făcut pentru a ne salva familiile de la înstrăinare? Rupe măcar o bucățică din „agenda ta de lucru” și relaxează-te împreună cu familia. Rezultatul va fi unul surprinzător: te vei distra și în plus vei vedea că ai mai multă energie și putere de muncă.

Întotdeauna am spus că îmi găsesc fericirea în lucrurile mărunte ale vieții... lucruri simple... un zâmbet, o floare, o rază de soare... Cred că și copiii noștri găsesc frumusețe tot în lucruri mărunte... o plimbare împreună cu ei, un joc, o seara petrecută în familie... Am încercat să găsesc cât mai multe lucruri pe care le putem face împreună ca familie, astfel încât copiii să se simtă iubiți, apreciați, importanți, acceptați... să fie fericiți alături de cei dragi.

Și mă gândesc acum... ce aș putea face pe viitor pentru a fi un părinte mai bun? În primul rând, să ofer copiilor mei timp din timpul meu. Ce poate fi mai minunat pentru un copil decât să-și vadă părinții că pun deoparte din timpul lor pentru a le da LOR importanță. Vorbesc despre acel timp de calitate petrecut împreună ca familie, în care să simtă că mami și tati s-au oprit din ceea ce fac ei doar ca să petreacă timp cu ei...

Ceea ce voi scrie mai jos poate nu sunt lucruri deosebite pentru voi, însă m-am gândit la ce am putea noi ca familie să facem împreună. În general sunt simple și pot fi făcute fără un efort prea mare, majoritatea fiind gratis sau cu costuri minime:
  1. Plimbați-vă şi explorați cartierul în care locuiți sau altul la alegere.
  2. Construiți un cort în casă, folosind pături, scaune, fotolii, plapume și perne.
  3. Porniți o vânătoare de comori; lăsați-i indicii în casă sau în curte.
  4. Inchiriați filme de comedie, faceți floricele, cartofi pai, pizza, cumpărați dulciuri, înghețată și suc (ceea ce de obicei nu e voie să mănânce), așezați-vă în fața televizorului și râdeți împreună.
  5. Cumpărați o cutie cu cretă colorată și decorați împreună aleea din fața casei sau din parc.  
  6. Un picnic.
  7. Plimbați-vă cu biciclete (sau trotineta dacă este prea mic).
  8. Muzică și zbenguială.
  9. Jucați-vă în ploaie.
  10. Pictați-vă fețele.
  11. Construiți cu Lego.
  12. Gătiți  împreună.
  13. Beți o ciocolată caldă împreună.
  14. Cântați împreună.
  15. Faceți un album de familie. Folosiți poze și imagini decupate din reviste.
  16. Plantați împreună un copăcel.
  17. Plimbați-vă într-un parc și adunați castane, frunze sau ce găsiți în zonă. Apoi mergeți la pârâul din apropiere și lasă-l să le arunce pe rând în apă.
  18. Faceți un experiment ştiinţific.
  19. Mergeți împreună la o grădină botanică sau zoologică.
  20. Hrăniți păsările dintr-un parc sau piață centrală.
  21. Jucați fotbal.
  22. Mergeți la teatrul de păpuși.
  23. Construiți avioane de hârtie. Faceți concurs care avion zboară mai mult.
  24. Jucați-vă de-a v-aţi ascunselea.
  25. Faceți baloane de săpun.
  26. Spălați mașina împreună. Cu ocazia asta vă puteți lupta cu apă, dacă este cald afară.
  27. Seara înainte de culcare, spuneți împreună rugăciunea.
  28. Război cu șosetele. Folosiți ca muniție șosetele curate, împachetate ghem una într-alta.
  29. Plimbați-vă pe un deal sau în pădure și culegeți flori împreună.
  30. Plantați o floare într-un ghiveci și priviți-o în timp ce crește. Plantați câte una pentru fiecare dintre copii. Lăsați-i pe ei să le ude și să aibă grijă de ele.
  31. Mergeți la o piscină.
  32. Explorați pe jos orașul, folosind o hartă. Copiii vor fi încântați să meargă după hartă...
  33. Ședință de gâdilat.
  34. Scoate de la naftalină jocurile și jucați-vă împreună.
  35. Citiți împreună. Mergeți la o bibliotecă și răsfoiți sau citiți cărți împreună.
  36. Vizitați toate muzeele si monumentele din oraș. Astfel își vor forma un obicei frumos.
Încearcă să faci măcar câteva din lucrurile enumerate mai sus... vei trăi măcar câteva ore din viața lipsită de griji a copilărie, iar copiii tăi vor avea amintiri de neuitat... 

Niciun comentariu: