miercuri, 2 ianuarie 2013

Câteva trucuri după excesul alimentar din timpul sărbătorilor

De Craciun si Revelion cei mai multi dintre noi mancam mai mult decat trebuie. Nu stiu voi cum ati procedat, insa eu stiu sigur ca am fost in vizita la parinti si la rudenii la Cluj si acolo in fiecare casa unde am intrat am mancat muuult, de fapt chiar prea muuult. Probabil ca majoritatea dintre noi daca ne vom urca pe cantar vom avea surprize mai putin placute, insa nu deznadajdui, poti sa iti revii rapid dupa mesele copioase specifice acestei perioade si sa te intorci la obiceiurile sanatoase de dinainte.

După excesele alimentare ale sărbătorilor de iarnă, începutul anului e momentul ideal pentru a face ordine în regimul alimentar. Revenirea dupa sarbatori nu este usoara, dar nici atat de dificila pe cat credeti. Avem nevoie doar de ambitie si mai muuuuulta disciplina. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa revii la silueta de dinainte si sa te refaci dupa alimentatia mai putin sanatoasa de sarbatori:

1. Nu te infometa! Dupa aceasta perioada in care am mancat prea mult si poate mai putin sanatos, avem tendinta de a urma o dieta drastica de slabire, insa risti sa iti dea metabolismul peste cap.

2. Consuma multe lichide! Un lucru foarte important pe care ar trebui sa il faci, cand vrei sa iti revii dupa alimentatia de sarbatori, este sa bei apa. Incearca de dimineata, pe stomacul gol sa bei 2 pahare de apa. Incearca, de asemenea, timp de 1-2 zile sa dublezi cantitatea de apa consumata. Aceasta va ajuta la detoxifierea organismului. Mare atentie la consumul de sare, care este responsabila pentru nivelul de sodiu din organism si pentru retentia de apa. Deci, limiteaza consumul de zahar si sare, mai ales daca te simti balonata. Lasa-i organismului macar trei zile fara sare si zahar ca sa se refaca.

3. Mananca legume si fructe! Incearca treptat sa revii la o alimentatie sanatoasa, consumand 7 pana la 12 portii pe zi de legume si fructe, de preferat proaspete si variate.

4. Fa miscare! Nu stiu daca timpul va permite, insa este recomandat sa mergi la sala. Mie timpul nu prea imi permite, mai ales ca cei trei nazdravani ai mei sunt in vacanta. Nu stiu daca ati observat, insa dupa sarbatori, toata lumea care vrea sa scape de kilogramele in plus, merge la sala si face aerobic la nesfarsit, de parca s-ar autopedpsi pentru excesele din timpul sarbatorilor. Insa, este bine de stiut ca antrenamentul de forta este o modalitate mai inteligenta ca sa revii la normal, fiindca lichideaza zaharul (glicogenul) din muschi mult mai rapid decat exercitiile de tip aerobic. Asadar, daca alimentele pe care le-ai consumat au fost bogate in carbohidrati, atunci exercitiile de forta te vor ajuta sa arzi mai eficient aceste depozite de glucide. O ora de exercitii cardio la intensitate moderata este benefica, dar nu va stimula organismul sa consume la fel de bine carbohidratii din corp si nici nu va accelera arderea caloriilor chiar si dupa incheierea antrenamentului, cum ar face un antrenament de forta.

5. Nu te urca pe cantar cateva zile! Ca sa nu te descurajezi inainte de a incepe macar revenirea la silueta initiala... ignora cantarul cateva zile si asteapta o saptamana de ehilibru culinar.

6. Mananca putin si des!

In final, iata sfaturile nutritionale oferite de Prof. Dr. Mencinicopschi pentru a incepe noul an intr-o forma maxima.

1. Opteaza pentru o alimentatie sanatoasa si naturala;
2. Mergi la sala de trei ori pe saptamana si antreneaza-te timp de o ora;
3. Renunta la sucurile dulci si care contin multe calorii; consuma apa;
4. Mananca peste, carne de pui, iepure sau curcan pregatita la gratar, fiarta sau la abur;
5. Consuma cu moderatie branzeturi si opteaza pentru cele slabe;
6. Evita dulciurile si prajiturile. Daca iti este mai greu la inceput, incepe prin a le reduce treptat;
7. Nu tine diete drastice. Potrivit nutritionistului, o astfel de dieta slabeste sistemul imunitar si in plus, risti sa acumulezi si mai multe kilograme dupa un meniu drastic; 
8. Renunta la alcool.

De asemenea nutriționistul ne recomanda ca orice tip de schimbare in ceea ce priveste alimentatia trebuie sa o facem gradual, pentru a-i permite organismului sa se adapteze in mod natural. Este foarte important sa mananci incet, "sa savurezi" fiecare inghititura si sa mesteci mult pentru a facilita digestia.

Amintiti-va ca scopul revenirii la o alimentatie sanatoasa nu e doar pierderea in greutate, ci echilibrarea organismului dupa un exces. Asadar, nu va stresati incercand sa mancati cat mai putin, pentru ca dupa 2-3 zile organismul singur va cere mai putina mancare, iar efectele nu vor intarzia sa apara.

Asadar, sarbatorile au trecut si nu mai avem scuza meselor copioase. Mult succes, dragile mele, haideti sa fim sanatoase si frumoase pentru noi insene si pentru cei dragi ai nostri!

oana p.

2 comentarii:

Borzási A. Kriszta spunea...

Mersi pentru sfaturi! :)
Kriszta

oana p. spunea...

Cu muuuuuultă plăcere, te pup și te mai aștept pe blog cu drag!