luni, 28 octombrie 2013

Jurnal de organizare. Pasul 4: Întocmește un program zilnic


Cred că acest pas este cel mai ușor dintre toate. Pe lângă hotărârea de a trece la următorul pas în organizare, ai nevoie doar de un pix și o hârtie, sau în variante mai moderne, un smartphone cu diferite aplicații, o tabletă sau un simplu laptop. Eu funcționez cu pixul și hârtia în mână, dar deja știți asta, pentru că v-am mai spus asta de câteva ori, însă, recunosc, că am înțeles în ultimul timp cât de mult îți poate ușura viața tehnologia... subiectul unui articol viitor, promit!

Însă acum voi scrie despre un lucru pe care eu îl consider foarte important. Este vorba despre programul nostru zilnic. De unde noțiunea de „time management”? A pornit, desigur, de la problema că oamenii nu mai au timp pentru tot ce își doresc să facă.

Însă în acest pas este vorba despre o manageriere personală. Eu nu voi putea să vă scriu ce să faceți în fiecare zi, căci fiecare dintre voi are programul său zilnic în funcție de caracterul, responsabilitățile și obiceiurile fiecăreia.

De ce cred eu că este important să avem un program zilnic? Pentru că femeile au atât de multe lucruri de făcut, încât chiar nu au timp să se uite pe pereți și să se gândească la ce urmează. Suntem și soții, suntem și mame, suntem și gospodine, suntem și femei de afaceri... etc... Știu că sunt multe femei care nu se ghidează după un program și merg la voia întâmplării, dar ele cu siguranță nu citesc acest blog :))))) Ce cred despre acele femei? Nu vă speriați, nimic rău... fiecare face ce vrea cu viața ei, însă cred că ele nu obțin rezultatele pe care și le doresc. Își doresc să aibă timp pentru toate: pentru Dumnezeu, pentru familie, pentru gospodărie, carieră, pentru ele însele... dar nu obțin rezultatele pe care le așteaptă. Daca nu există consecvență în ceea ce faci, nu vei atinge niciodată rezultatele dorite.

 Așadar, retrage-te într-un loc liniștit, alege una din variantele de sus, ia uneltele necesare, și întocmește un program zilnic. Acum, intervine un alt aspect. Suntem foarte diferite. Unele ne simțim bine când avem un program amănunțit al zilei (vă voi da mai jos exemplul meu), iar altele veți aborda o programare mai lejeră a acestui pas, ceea ce este, de asemenea, foarte bine. Mie îmi place să-mi scriu tot, și chiar cu riscul de a vă lăsa să intrați prea mult în viața personală, vă voi scrie o mică parte din viața mea, ca să vă fie poate mai ușor în stabilirea programului vostru. Totuși, pentru păstrarea intimității mele... am pictat ceva albastru peste orele exacte și peste anumite activități pe care nu aș vrea să le știe lumea ântreagă. Chiar nu vreau să știți la ce oră mă duc la baie sau când mă așez la masă!!! Totuși, iată ziua mea de luni:


După cum vedeți, pentru mine este extrem de important să știu repede ce am de făcut. De aceea îmi stabilesc bine programul fiecărei zile. Mai mult, folosesc culori diferite pentru diferite  domenii; albastru ceea ce ține de copii, galben ce ține de micul meu business, etc. Aceasta îmi dă siguranță și liniște... și apoi... rezultatele mult dorite: TIMP pentru toate. 

Însă poate unele dintre voi funcționați după alt sistem de organizare, ceea ce este foarte bine. Nu contează cum, contează să iei decizia să faci ceva cu viața ta ca să alungi haosul. De exemplu poți să-ți stabilești seara care este lucrul cel mai urgent și cel mai important din ziua ce urmează. Ierarhizeză apoi activitățile cu 2-3 priorități, nu mai multe! Scrie aici toate lucrurile pe care ți le propui să le faci a doua zi, cu intervalul aproximativ de timp. Fă-ți o rutină de dimineață, de amiază și de seară, nu neapărat cu ore stabilite ca mine. Pur si simplu, pune-le pe hârtie, pentru ca atunci când le-ai îndeplinit, să ai posibilitatea să le bifezi. Iar a doua zi luptă ca la sfârșitul zilei să ai marea bucurie de a vedea toate sarcinile propuse îndeplinite.  

 Indiferent de varianta aleasă, ceea ce este important este să înțelegi că dacă viața ta este un haos, ai nevoie de schimbare! Poate vei găsi scuze că tu ești altfel, îți place să fii liberă... Vreau să-ți spun că aici este eliberarea!!! Cât de bine te vei simți când vei vedea că ai timp pentru toate lucrurile importante din viața ta! Ceea ce te oprește sunt poate obiceiurile acumulate până acum, stilul de viață abordat până la această vârstă. Vreau în încheiere să-ți dau o veste bună: toate acestea se pot schimba. Când? Atunci când te hotărăști tu.  

2 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitări pentru blog. Foarte util.
Din păcate am observat în Jurnalul tău de organizare , ziua de luni ca ai un subpunct "Pune masa pentru Marius"...Nu e treaba mea ,dar, draga mea sper ca nu e așa în fiecare zi deoarece dați un exemplu negativ copilașilor,și anume, femeii îi revine responsabilitatea sa faca tot iar barbatului îi se cuvine sa primească totul dea gata. Multa înțelepciune și bucurie va doresc!

Toma Tanțica spunea...

Acum am înțeles de ce a ascuns anumite lucruri,mie îmi place să-l servesc eu pe soțul meu chiar daca nu dorește,mă simt bine când o fac !