marți, 14 octombrie 2014

Importanța micului dejun



Cu toții știm că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar sunt convinsă că unii adulți trișează, iar diminețile se grăbesc să plece repede din casă fără să mănânce un mic dejun sănătos. Eventual beau o ceașcă de cafea pe stomacul gol și... cam asta este micul lor dejun. Acest lucru nu doar că îi afectează pe ei, dar dacă ei înșiși sar cu indiferență peste micul dejun, cum ar putea avea ei succes în convingerea copiilor să respecte principiile unei alimentații sănătoase? Destul de greu...

Dar haideți acum să vedem împreună care sunt alimentele care se califică pentru a fi consumate la micul dejun și care nu. Cârnații, salamul, parizerul, crenvurștii nu sunt cele mai fericite opțiuni pentru micul dejun. Ele conțin foarte multe E-uri și foarte puțină carne, așa că n-ar trebui să vă faceți un obicei din a le pune pe masă în fiecare dimineață. Știu că sunt bune! :)))) De aceea nu am scris că vor fi eliminate complet, ci doar că nu sunt indicate să le oferim zilnic familiei dacă dorim să abordăm un stil de viață sănătos. 

Alimentele perfecte pentru micul dejun sunt ouăle, pâinea neagră și cerealele integrale, laptele și produsele lactate (iaurt, sana, brânză) și fructele. Am găsit câteva combinații delicioase și sănatoase pentru micul dejun pentru întreaga familie:

  1. 1 ou fiert cu 2 felii de pâine prăjită + 1 pahar de suc proaspat de fructe și legume (portocale, grapefruit, mere și morcovi)
  2. 1 roșie și câteva ciuperci făcute pe grătar + 2 felii de brânză + 2 felii de pâine + 1 fruct
  3. 1 iaurt simplu + 1 felie de pâine toast sau 1 felie de chec făcut în casă + 1 banană
  4. 1 castron de orez cu lapte/ fidea cu lapte/ griș cu lapte + 1 măr copt cu scortișoară
  5. 1 castron de cereale cu lapte - adăugați după preferință fructe uscate (curmale, caise, smochine, stafide)
  6. 1 sandviș preparat din pâine toast, 1 felie brânză, 1 felie de șuncă, 1 frunză salată verde, câteva felii de roșii sau castraveți + 1 pahar de suc proaspăt de fructe
  7. Omletă + 2 felii de pâine integrală + 1 pahar de suc de portocale sau 1 măr
  8. Milkshake – 1 banană, 1 cană de lapte, puțin zahăr vanilat sau miere, scorțisoara (opțional o nectarină sau câteva căpșuni) + cereale
  9. 1 felie de pâine toast unsă cu unt și miere, 1 cană lapte, 1 banană
  10. 2 felii de pâine neagră, puțin unt, 2 felii de brânză telemea, 1 cană de ceai îndulcit cu puțină miere

În final, nu uita! Mănâncă la micul dejun! Este cea mai importantă masă a zilei! De ce auzim asta tot timpul în jurul nostru? Pentru că în timpul zilei și peste noapte, corpul nostru epuizează toți nutrienții adunați în ziua respectivă. Așa că dimineața ai nevoie de o masă bogată care să-ți dea energia pentru o nouă zi. Așadar, cu toții ar trebui să servim micul dejun înainte de a ne începe activitățile noastre zilnice!

oana p.

duminică, 12 octombrie 2014

Cum să-ți disciplinezi copilul în mod eficient



Ce înseamnă să îți disciplinezi copilul în mod eficient? Disciplina nu înseamnă doar pedeapsă, ci este mai mult de atât: înseamnă a învăța copilul. Disciplina înseamnă să înveți copilul să diferențieze răul de bine. Să îl înveți să respecte drepturile celor din jur și să știe care sunt comportamentele acceptabile și care nu. Când îți disciplinezi copilul, trebuie să fii sigur că el se simte sigur pe el și se simte iubit și ocrotit. Astfel, prin disciplina corectă, el va deveni  în timp un copil (mai târziu un adult) care va reuși să se autodisciplineze, va reuși să își controleze impulsurile și să nu fie frustrat în situațiile stresante pe care le întâmpină zi de zi.

Există câteva tipuri de părinți și aș dori să parcurgeți împreună cu mine următoarele rânduri, pentru a descoperi cărui tip de părinte ne încadrăm. 

  • Tipul autoritar: este tipul de părinte strict, obsedat de perfecțiune, care nu își complimentează niciodată copiii. Rezultatul: copiii vor deveni rebeli, secretoși, rezistenți la toate formele de autoritate.
  • Tipul permisiv: este tipul de părinte care nu își disciplinează copiii deloc, este fără limite și reguli. Rezultatul: copiii nu vor ști ce este bine și ce este rău și vor fi nesiguri.
  • Tipul democratic: este tipul de părinte care explică copiilor ce așteaptă de la ei, își pedepsește și își răsplătește copiii într-un mod adecvat, corect. Rezultatul: copiii vor învăța treptat să se autocontroleze, vor fi copii ce vor putea lua singuri anumite decizii și sunt deschiși în societate.
Sunt convinsă că, într-un fel sau altul, ca și părinți, cu toții întâmpinăm la un moment dat greutăți în disciplinarea copiilor. Este important să punem și posibilitatea că poate nu noi greșim neapărat ca și părinți. Copiii sunt atât de diferiți și au temperamente și nivelele de dezvoltare diferite... Eu văd la copiii noștri: trei în trei feluri! Un stil de disciplină care funcționează la unul dintre copii poate să nu aibă nici un efect asupra altuia. Va trebui să găsiți modalitatea de disciplinare cea mai bună pentru copilul vostru, având mereu în minte că acest mod de disciplinare va determina comportamentul copilului vostru în viitor. 

Dacă cedați când copilul vostru se ceartă cu voi atunci când vrea să obțină ceva, când are de făcut un lucru pe care îl cereți de la el, sau când are un comportament ce trebuie corectat, atunci el va învăța că are voie să repete acel comportament pentru că mami și tati oricum nu îl vor pedepsi. Copiii testează mereu limitele lor, terenul pe care sunt. Dacă pot profita de inconsecvența părinților, o vor face fără regrete, dar cu efect negativ asupra lui mai târziu.

Dacă, însă, rămâneți ferm și consecvent, atunci copilul va învață că nu are rost să se certe pentru ceva care în final oricum va trebui să facă.

Iar acum, în final, câteva sfaturi pentru părinți:
  • Fiți calmi și nu vă lăsați duși de val atunci când copilul are un comportament greșit. Nu țipați pentru că îl veți învăța prin aceasta că este bine dacă își pierde controlul. Ok, dar ce faci dacă ești o persoană ca mine??? Pffff... grea situație... Ia o pauză, respiră adânc, recapătă-ți cumpătul și reia apoi discuția cu un ton potrivit. Daaa, știiiiu - ușor de spus, greu de făcut pentru oamenii mai temperamentali :)))
  • Nu cicăliți copiii. Nu îi amintiți mereu și mereu copilului ce trebuie să facă. Găsiți o altă modalitate: un program agățat undeva ca să fie văzut chiar și de cei mici, ca ei să se poată ghida... ca în timp să reușească singuri să aibă o disciplină a vieții, o rutină zilnică. Mai mult de atât, cicăleala duce la o indiferență totală a copiilor față de comentariile sau părerile voastre... pentru că sunt obișnuiți să vă audă vorbind cu sau fără folos. 
  • Atenție la critică! De fiecare dată când disciplinați copilul, asigurați-vă că copilul se simte iubit chiar și în pedeapsă, să fie conștient de faptul că îi criticați comportamentul, și nu pe el ca persoană. 
  • Apreciați verbal lucrurile bune. Nu amintiți lucrurile negative tot timpul. Atunci când copilul face o faptă bună, apreciați-l. Nu folosiți cuvinte de genul: „În sfârșit ai făcut și tu ordine în cameră fără să îți zic eu!” Este bine ca în cuvintele voastre să se simtă apreciere pură, fără urmă de negativism, ce va de genul: „Îmi place că ți-ai făcut azi ordine în cameră, am observat că este curată și frumoasă!
  • Răsplătiți comportamentul bun. Atenție! Înțelegeți diferența dintre răsplată și alintare! Răsplata este ceva ce copilul primește după ce s-a comportat bine, în timp ce alintarea este ceva ce îi oferiți înainte pentru a-l motiva să facă ceva. Aici este un teren periculos! Copilul poate învăța în mod greșit că el deține controlul. 
  • Fiți un model bun de urmat! În zadar le spunem copiilor ce să facă și cum să fie dacă noi nu facem acele lucruri. Ei vor face ceea ce văd, nu ceea ce le spunem. Așa că trebuie să fim atenți, pentru că exemplul pe care îl dăm, va modela adultul care va deveni copilul nostru mai târziu.
În final, vă amintesc că oricâte am scrie sau am citi despre educarea copiilor, ei tot nu se vor încadra în anumite tipare. Ca și părinți, va trebui să descoperim împeună cum să ne disciplinăm copiii, astfel încât în timpul disciplinei, să le oferim acel mediu sigur în care ei să se simtă iubiți, ocrotiți și apreciați. 

Și mai presus de toate, mijlociți la Dumnezeu pentru ei. El este cel care ne poate da ajutorul Lui în orice situație! El vede inima voastră și cunoaște toată strădania voastră... vă știe victoriile și căderile, vă știe inima voastră de părinte. 

Doamne, binecuvântează-ne copiii!

oana p.