duminică, 28 aprilie 2013

Povestea pietrelor



Restul e doar...nisip!

Un profesor de filosofie statea in fata studentilor sai avand cateva obiecte pe masa. Cand a inceput ora, fara sa spuna un cuvant, a luat un borcan mare si a inceput sa il umple cu pietre, cu diametrul de aproximativ 5 cm. Apoi i-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin. Au fost cu totii de acord ca este plin.

A luat o cutie de pietricele si le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Desigur ca acestea s-au rostogolit printre pietrele mari si au umplut spatiile libere. Apoi i-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin. Au fost din nou cu totii de acord ca este plin. Si au ras.

Apoi profesorul a luat o cutie de nisip si l-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Desigur ca nisipul a umplut spatiul ramas liber.

Acum, spuse profesorul, vreau sa recunoasteti ca aceasta este viata voastra. Pietrele mari sunt lucrurile importante pentru fiecare: familia, partenerul de viata, sanatatea si copiii vostri, lucruri care, daca totul este pierdut si numai ele v-au ramas, viata voastra tot ar fi completa. Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza: slujba, casa si masina. Nisipul reprezinta lucrurile mici care completeaza restul. Daca puneti mai intai nisipul, nu mai ramane loc pentru pietrele mari si pentru pietricele. La fel se desfasoara si viata voastra: daca va consumati timpul si energia cu lucruri mici, nu veti avea niciodata spatiu pentru lucruri importante. Fiti atenti la lucrurile care sunt esentiale pentru fericirea voastra. Jucati-va cu copiii vostri, faceti-va timp pentru controale medicale, duceti-va partenerul la plimbare. Va ramane mereu destul timp sa mergeti la serviciu, sa faceti curat in casa, sa dati o petrecere sau sa duceti gunoiul. Aveti grija de pietrele mari in primul rand, de lucrurile care intr-adevar conteaza. Stabiliti-va prioritatile, restul este doar nisip

Ziua Domnului - 28 aprilie 2013


Aminfobia

Predica aici. Caută după titlul și data predicii. Deschide-ți inima ca Dumnezeu să poată vorbi! Vizionare plăcută!

Cuvântul citit:
Biblia, cartea Luca capitolul 19 , versetele 29-40

Predicator: Cristian Soanea

luni, 22 aprilie 2013

22 aprilie - Ziua Pământului


ZIUA PĂMÂNTULUI 2013 este cea de-a 43-a dată când se sărbătoreşte ZIUA PĂMÂNTULUI, zi în care oamenii dovedesc că preţuiesc natura şi trag un semnal de alarmă cu privire la protejarea sa. ZIUA PĂMÂNTULUI s-a născut în SUA, în 1970, într-o perioadă în care au avut loc mai multe evenimente cu însemnătate, precum un accident nuclear la o centrală din Carolina de Sud, o revoltă a studenţilor împotriva războiului din Cambodgia, iar protejarea mediului înconjurător a devenit o temă centrală în muzica vremii.

ZIUA PĂMÂNTULUI a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul manifestat faţă de mediu. ZIUA PĂMÂNTULUI a fost celebrată în primul an de 20 de milioane de americani, majoritatea tineri. După două decenii, ZIUA PĂMÂNTULUI era celebrată de peste 200 de milioane de oameni din 141 de ţări. Astăzi, ZIUA PĂMÂNTULUI este sărbătorită de toţi cei care înţeleg importanţa protejării mediului înconjurător.



duminică, 21 aprilie 2013

Ziua Domnului - 21 aprilie 2013


Predica aici. Caută după data predicii. Deschide-ți inima ca Dumnezeu să poată vorbi! Vizionare plăcută!

Cuvântul citit:
Biblia, cartea Faptele Apostolilor capitolul 22, versetele 1-29

Predicator: Cristian Soanea

A venit primăvara!


În sfârșit a plecat iarna! Săraca de ea... Răsfoind Abecedarul baiatului nostru, am descoperit un lucru: atunci când sosește iarna o numim Crăiasa zăpezii și alte nume frumoase, iar acum am văzut că pe când ne săturăm de frig, zăpadă și vreme urâtă.. citeam că o numim Baba iarnă... săraca de ea... dar să știți că eu una m-am cam săturat de frig și mă bucur că a venit minunata primăvară. 

În sfârșit nu mai stăm cu nasurile înfundate lipite de fereastră... începem să ieşim afară să ne bucurăm de primele raze de soare şi de adierea călduţă a vântului de primăvară.

Mă plimb prin grădină... au pleznit muguraşii, iar întreaga livadă este plină de flori minunate. E o imagine extraordinară, iar parfumul lor delicat plutește peste tot întocmai ca o respiraţie proaspătă a naturii.

În această perioadă a anului parcă prindem și noi încet putere şi energie şi parcă renaştem și noi odată cu întreaga natură, după hibernarea din timpul iernii...

Ce frumoasă e primăvara şi ce bine e să te știi bucura de splendoarea ei! 

sâmbătă, 20 aprilie 2013

Ce trebuie să știm despre loviturile la cap la copii


Pentru că zilele trecute am trecut... și încă mai trecem prin emoții cumplite... m-am gândit să scriu un articol pe blog despre mult temutele lovituri la cap ale copiilor noștri. Oricât am încerca... nu putem să ne păzim copiii de toate pericolele care le stau în cale. Mai dificil este atunci când copilul tău este plin de energie pentru că se expune mult mai multor pericole decât cei care sunt mai liniștiți. Așa este și cazul nostru... și nu știu să zic din nefericire sau fericire... așa că mă abțin...

Majoritatea părinților ajung la un moment dat în viață să se confrunte cu o astfel de situație: ba a căzut din pat când copilul era mic și s-a lovit cu capul de podea, ba s-a izbit cu capul de ceva în timp ce alerga...și exemplele ar putea continua.

Iată câteva informații care mie mi-au folosit și poate vor fi utile cuiva... cândva... deși sper, totuși, că nu veți avea nevoie :(

Haideți să aflăm împreună despre loviturile la cap şi să aflăm care sunt semnele care arată că lovitura celui mic este într-adevăr gravă.

Leziunile la nivelul capului se încadrează în două categorii:
  • leziuni externe (de obicei lovituri ale scalpului);
  • leziuni interne, care pot afecta craniul, vasele de sânge ale craniului sau creierul.
Din fericire, din majoritatea căzăturilor sau loviturilor la cap din copilărie rezultă doar în lovituri ale scalpului, care sunt, de obicei, mai mult înspăimântătoare pentru părinţi decât periculoase pentru cei mici. Un traumatism cranian intern ar putea avea, însă, implicaţii mult mai grave, deoarece poate duce la hemoragii ale creierului.

Leziunile externe
Scalpul este foarte bine vascularizat, astfel încât chiar şi o lovitură sau o tăietură minoră poate sângera abundent. “Cucuiele” care pot apărea după o lovitură la cap sunt rezultatul lichidelor care se scurg (limfă sau sânge) sub piele. Acestea ar putea necesita câteva zile sau chiar şi o săptămână pentru a se vindeca.

Ce să urmăreşti şi ce să faci:
Sună-ţi medicul imediat dacă copilul şi-a pierdut cunoştinţa, chiar şi momentan, sau dacă prezintă oricare din următoarele simptome:
  • Nu se opreşte din plâns.
  • Se plânge de dureri de cap şi de gât.
  • Vomită în mod repetat.
  • Se trezeşte greu.
  • Devine dificil să îl linişteşti.
  • Nu merge/ păşeşte în mod normal.
Dacă cel mic nu şi-a pierdut cunoştinţa, este alert şi se poartă normal după căzătură sau lovitură:
  • Aplică-i o pungă cu gheaţă sau ceva rece pe zona lovită, preţ de 20 de minute, la fiecare 3-4 ore. Dacă foloseşti gheaţă, leag-o întotdeauna într-un prosop sau o şosetă. Gheața aplicată direct pe piele poate provoca alte răni.
  • Ţine copilul sub supraveghere în următoarele 24 ore. Dacă observi vreun semn de leziuni interne (citiţi mai jos care sunt aceste semne), sună-ţi de urgenţă medicul.
Dacă incidentul s-a petrecut în apropierea orei de culcare (fie seara, fie la prânz), iar copilul adoarme imediat după aceea, verifică-l de vreo două ori în timpul somnului şi vezi dacă întâmpină greutăţi în respiraţie sau dacă îşi schimbă culoarea la faţă.
  • Dacă respiraţia e normală, copilul arată în regulă şi nu observi nicio anomalie, lasă copilul să doarmă (asta dacă nu ţi-a spus medicul altceva). Nu ar trebui să fie motive concrete să ţii copilul treaz după o lovitură la cap.
  • Dacă eşti îngrijorată de felul în care arată copilul tău (întotdeauna e bine să îţi asculţi instinctele!), trezeşte-l puţin şi ridică-l în fund. Copilul ar trebui să se agite, să protesteze un pic şi să încerce să se culce la loc. În cazul în care copilul nu poate fi trezit sau prezintă semne de leziuni interne (vezi mai jos), sună-ţi medicul sau ambulanța.
Suspiciuni de leziuni interne
Creierul este protejat de lichidul cefalorahidian, dar o lovitură puternică la cap poate “atinge” creierul în lateralul craniului sau poate deteriora vase de sânge.
Unele leziuni interne – complicaţiile rezultate în urma unei fracturi craniene, a unor vase de sânge deteriorate, sau a unor leziuni ale creierului – pot fi grave şi, în cele din urmă, pot pune viaţa copilului în pericol.
Diferitele tipuri de leziuni necesită diferite feluri de îngrijire. Poate fi dificil să determini gravitatea incidentului, deci este întotdeauna înţelept să discuţi cu medicul tău, care, cel mai probabil, te va trimite pentru investigaţii la neurologie.

După ce să te uiţi şi ce să faci
Sună la 112 în cazul în care copilul tău s-a lovit la cap şi are unul sau mai multe din următoarele simptome:
  • stare de inconştienţă pentru mai mult de câteva minute;
  • respiraţie anormală;
  • rană gravă evidentă;
  • scurgeri de sânge sau limfă din nas, ureche sau gură;
  • tulburări de vorbire sau vedere;
  • pupile de dimensiuni inegale;
  • slăbiciune sau paralizie;
  • dureri de gât sau rigiditate;
  • convulsii.
În cazul în care copilul este inconştient:
  • Nu încerca să mişti copilul, întrucât este posibil să aibă fisurate gâtul şi/ sau coloana vertebrală.
  • Apelează la ajutor şi sună la ambulanţă.
  • Dacă cel mic vomită sau are convulsii, întoarce-l pe o parte şi încearcă pe cât posibil să îi ţii drepte capul şi gâtul. Acest lucru previne sufocarea, protejând, totodată, gâtul şi coloana vertebrală în cazul în care există o fisură.
În cazul în care copilul este conştient:
  • Caută să menţii pe cât posibil calmul copilului;
  • Dacă sângerează, aplică-i un bandaj steril pe rană;
  • Nu încerca să cureţi rana, întrucât i-ar putea înrăutăţi sângerarea şi/ sau provoca complicaţii grave, în cazul în care craniul este fracturat;
  • Nu aplica presiune directă pe rană, dacă bănuieşti o fractură la nivelul craniului;
  • Dacă s-a blocat vreun obiect în rană, nu încerca să îl îndepărtezi.
Comoţiile cerebrale
Acestea sunt, de asemenea, un tip de traumatism cranian intern. O comoţie reprezintă pierderea temporară a funcţiei normale a creierului din cauza unei accidentări. Loviturile repetate pot duce la leziuni permanente ale creierului. Cu toate acestea, o comoţie uşoară este posibilă, aceasta neducând la daune pe termen lung.
Cel mai adesea, copiii suferă traumatisme când se accidentează la sport. Aşadar, instruieşte-ţi copilul să poarte echipament de protecţie corespunzător şi nu-l lăsa să continue să jocul dacă a suferit un traumatism cranian.

În cazul încare copilul tău suferă o lovitură la cap, verifică dacă prezintă următoarele simptome de comoţie cerebrală:
  • “Vede stele verzi” şi are senzaţie de ameţeală.
  • Are pierderi de memorie, cum ar fi dificultatea de a-şi aminti ce s-a întâmplat chiar înainte şi după incident.
  • Are vărsături.
  • Acuză dureri de cap.
  • Spune că vede înceţoşat şi are sensibilitate la lumină.
  • Vorbire neclară sau spune lucruri care nu au sens.
  • Are dificultăţi de concentrare şi gândire.
  • Are dificultăţi de coordonare sau echilibru (cum ar fi imposibilitatea de a prinde o minge sau alte sarcini uşoare).
  • Pare cuprins de anxietate sau iritabilitate pentru niciun motiv concret.
Dacă suspectezi o comoţie cerebrală, sună-ţi medicul pentru a-ţi da indicaţii suplimentare.

Prevenirea leziunilor
Este imposibil să previi loviturile sau căzăturile copiilor, însă poţi să îi protejezi capul într-o anumită măsură.
Asigură-te că:
  • Cel mic poartă întotdeauna centura de siguranţă atunci când este în maşină.
  • Casa ta este protejată şi nu există riscuri ca cel mic să sufere vreun accident (să cadă pe scări, să alunece în bucătărie sau în baie etc).
  • Copilul poartă întotdeauna echipament de protecţie atunci când practică ciclism, patinaj, skateboarding, snowboarding sau schi. De exemplu, o cască de bicicletă purtată în mod corespunzător reduce riscul de lovire a capului cu aproximativ 85%.
  • Copilul stă cuminte şi potolit după un traumatism cranian, mai ales dacă este vorba despre o comoţie.
  • Copilul nu se întoarce la joacă sau la sport până când îi spune medicul că este în regulă să o facă. (În cazul în care copilul suferă o nouă leziune, înainte ca cea de dinainte să se fi vindecat, va dura chiar mai mult până când aceasta se va vindeca. Acest amănunt este valabil pentru orice fel de rană.)
Iar acum închei... cu gândul ca să nu veți avea niciodată nevoie de aceste informații, însă mie mi-au folosit. Mamă de trei băieți... năzdrăăăvaaaaaniiii! Să ni-i păzească Domnul de pericole! Vă pup!


Crearea femeii


Dumnezeu muncea tarziu in cea de a sasea zi creand femeia. La Dansul a venit un inger si l-a intrebat:
“De ce pierzi atata timp pentru lucrul asta?

Dumnezeu i-a raspuns:
“Uita-te la toate detaliile pe care trebuie sa le respect pentru a o face. Ea trebuie sa se spele usor, dar sa nu fie din plastic, sa aiba mai mult de 200 de parti care se misca si in acelasi timp sa fie gratioasa. Trebuie sa se poata vindeca cand este bolnava; sa poata sa munceasca cate 18 ore pe zi. Ea trebuie sa aiba doar doua maini, dar cu ele sa poata cuprinde mai multi copii deodata si sa ii poata imbratisa in asa fel incat sa le treaca orice durere.”

Ingerul a ramas impresionat: “Este un model standard? Asta e imposibil! Prea multa munca pentru o zi. Lasa pe maine.”

“Nu” a zis Dumnezeu, “o voi termina azi”.

Ingerul s-a apropiat si a atins-o: “Doamne, dar e asa de fina!”

“Da, este fina, dar de asemenea am facut-o si foarte puternica. Nici nu poti sa-ti imaginezi cate poate sa suporte si sa invinga. Arata fragila, dar in ea se ascunde o putere imensa.”

“Poate sa gandeasca?”  a intrebat ingerul.

Dumnezeu a raspuns: “Ea poate nu numai sa gandeasca, dar si sa convinga.”

Ingerul a atins obrazul femeii: “Doamne, se pare ca are undeva un defect- are obrazul ud.”

“Nu, nu este defecta”- l-a corectat Dumnezeu - “acestea sunt lacrimi.”

“Pentru ce sunt ele?”  a intrebat ingerul.

“Prin ele isi exprima tristetea, dragostea, singuratatea, suferinta si mandria.”

Ingerul era cu adevarat impresionat: “Doamne, esti un geniu! Te-ai gandit la toate. Femeia este cu adevarat uimitoare.”

“O, da!” – a spus Dumnezeu. “Ea are puteri cu care poate sa uimeasca barbatul. Ea poate sa rada, atunci cand ii vine sa planga. Ea poate sa zambeasca, atunci cand este speriata. Ea o sa ajute pe altul, atunci cand ea insasi are nevoie de ajutor. O singura privire de a ei poate face ceea ce nici unui barbat nu-i sta in putere…”

Ingerul nu putea scoate nici un cuvant si o privea uluit.

Atunci Dumnezeu a oftat: “Numai ca un lucru la ea nu este in regula. Un singur neajuns, pe care daca ea nu o sa-l corecteze, poate sa-i strice viata.”

“Care este acesta?” intreba ingerul.

“Ea nu-si cunoaste valoarea…”