miercuri, 27 februarie 2013

Jurnal de organizare. Pasul 3: Contabilizează-ți acțiunile


Se pare că am întârziat cu scrierea celui de-al treilea pas în organizare, fiind prinsă în alte proiecte. Dar asta nu înseamnă că am renunțat la procesul meu în a deveni o soție și o mamă organizată. Vreau să devin acea femeie care să știe bine care îi sunt prioritățile și care să știe în ce ordine trebuie făcute toate lucrurile de peste zi. Mă rog lui Dumnezeu să mă ajute să-mi iau în serios acest lucru și să privesc la treburile casei ca la ceva care trebuie făcut din dragoste, cu bucurie pentru cei din familia noastră.

V-ați gândit vreodată să priviți toate aceste lucruri ca și cum ați fi angajată undeva??? Eu am făcut asta și m-a ajutat foarte mult. Închpuie-ți că tocmai ai fost angajată la o firmă condusă de unul din cei mai renumiți oameni de afaceri... cum ți-ai face datoria??? Eu cred că ți-ai aduna toate resursele necesare pentru a face lucrul tău cât mai bine, ba chiar ai căuta să îmbunătățești munca ta în fiecare zi. Ai fi plină de entuziasm și bucurie, ai fi plină de energie ca să faci toate lucrurile cât mai bine și mai frumos.

Te provoc acum ca în felul acesta să privești ceea ce ai de făcut în casă pentru soțul și pentru copiii tăi. Când faci mâncare... așa să faci ca și cum ai avea cei mai aleși invitați. Dai cu mătura... fă casa ta curată și frumoasă, ca cei din familia ta să se simtă bine în ea. Atunci când cineva este nervos... nu sări repede la ceartă... ci încearcă să detensionezi situația și oferă în schimb un zâmbet sau o îmbrățișare. De multe ori mă gândesc așa: dacă acum aș fi angajată undeva și ar veni superiorul meu nervos cum m-aș comporta??? Cred că aș încerca să calmez situația... oare de ce nu reușim să facem asta în familia noastră. Atunci când copiii noștri sunt irascibili oare de ce nu putem trata situația calm și frumos??? Suntem chemate să aducem pacea și liniștea în familia noastră, pacea , bucuria și dragostea, suntem chemate să oferim soțului nostru și copiilor noștri un cămin cald, curat, liniștit și confortabil...

Ok, am făcut acum o mică introducere... eu zic să vă gândiți și voi serios la ce v-am scris. Gândiți-vă că Dumnezeu v-a angajat la această datorie minunată! Aveți cea mai nobilă și extraordinară „meserie”... aceea de soție și mamă. Încercați să faceți lucrurile cât de bine puteți și zi de zi, cu pași mici dar siguri... perfecționați-vă în acest domeniu...

Așadar... în Jurnalul de organizare v-am propus până acum doi pași: Pasul 1. Stabilește-ți prioritățile (click aici) și Pasul 2. Detaliază (click aici). Cel de-al treilea pas în organizarea noastră l-am numit Contabilizează-ți acțiunile. Adică ia o săptămână și studiază amănunțit activitățile pe care le faci peste zi. Ia un pix și o hârtie și timp de o săptămână notează activitățile pe care le faci într-o săptămână. Fii de asemenea cu ochii pe ceas și scrie pe hârtie cât timp folosești pentru fiecare activitate în parte. De pildă, începe de dimineață. Notează la cât te trezești, cât îți ia toaleta de dimineață și notează amănunțit timpul necesar. 

Eu dimineața imediat ce mă trezesc trebuie să fiu plină de energie și răbdare... trebuie să fiu cu nervii de fier :)) De ce? Trebuie să trezesc repede trei năzdrăvani care imediat ce deschid ochii sunt plini de vitalitate și sunt puși întotdeauna ba pe glume, ba pe ceartă... Așa că în programul meu scrie: „Oana, ia-ți porția de răbdare! Hai că poți, la 7:15 vor pleca și va fi liniște deplină în casă....” Dragii de ei... pupe-i mami pe ei, puii mei năzdrăvani... Așa că repede trezirea la 6:25, repede pregătesc micul dejun. Nu-i las niciodată  să plece de acasă fără să mănânce. Cred că este vârsta la care punem în copiii noștri obiceiuri bune sau rele care vor dăinui toată viața. Le dau un iaurt natur cu ceva dulce sau sărat pregătit în casă... ce cred eu că au nevoie și un un fruct obligatoriu. Apoi începe distracția... ei plini de energie... eu pe jumătate adormită... îmbrăcarea, încălțarea și plecarea la școală și la grădiniță. Aici avem o mare binecuvântare: bunicul este responsabil pentru acest lucru, ceea ce ne ușurează mult lucrurile. Au ieșit... e o liniște atât de plăcută. Le aud glăscioarele îndepărtându-se de casă, le fac cu mâna și mă asigur că au intrat la bunici în curte. Îmi iau Biblia și mă retrag ca să am un timp de liniște doar eu cu Dumnezeu. Îmi place dimineața să privesc pe fereastră și să văd frumusețea naturii care ne înconjoară. Indiferent de anotimp... văd ceva minunat și mă umplu în fiecare dimineața de bucurie amintindu-mi că binecuvântarea lui Dumnezeu se înnoiește în fiecare dimineață. Îi mulțumesc Domnului că ne-am trezit, că ne-a dăruit încă o zi, îi mulțumesc pentru viață și sănătate... Apoi deschid Biblia și citesc în mod organizat, câte o carte aleasă de mine, în fiecare dimineață câteva capitole... Apoi mă rog, după care îmi hrănesc intelectul :)) citind câteva pagini dintr-o altă carte. Cobor și îmi fac sportul de dimineață cât de des pot. Este porția mea de sănătate (click aici). Apoi mă apuc în liniște de restul lucrurilor care mă așteaptă: micul dejun, curățenia zilnică, mâncare și alte activități.

Aceasta este rutina mea de dimineață, cu mici diferențe de la o zi la alta... E important să-ți pui și tu pe hârtie o ordine a lucrurilor... dacă zi de zi te vei trezi „când dă Domnul”, vei face curățenie și ordine doar când nu mai poți călca peste lucrurile aruncate, dacă vei face mâncare doar când copiii urlă de foame... cred că îți transformi singură casa ta într-un dezastru. Te invit, draga mea, ca să începi împreună cu mine pasul al treilea în orgtanizarea noastră. V-am descris rutina mea de dimineață doar ca să vă încurajez și să vă motivez... Scrieți și voi pe hârtie ce faceți zi de zi și cât timp vă ia, ca apoi să reușim să ne scriem împreună o rutină a zilei, poate o rutină de dimineață și una de seară. Însă pentru a nota toate activitățile trebuie să știm cât timp ne ia.

Deci, câteva zile vă rog să încercați să scrieți cât mai detaliat activitățile voastre și timpul necesar. Până atunci, vă doresc spor în toate și nu uitați să faceți toate lucrurile cât puteți voi de bine, cu gândul că aveți cea mai extraordinară „meserie”, aceea de soție și mamă... 

luni, 25 februarie 2013

Aripioare crocante


Aripioare crocante, ceva bun si rapid de gatit.

Ingrediente:
  • 1 tavita aripioare
  • 2-3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • susan
  • verdeata asortata, dupa gustul vostru
Mod de preparare:

Aripioarele se spala si se absorb de apa cu servetele, apoi se pun intr-un castron. Se amesteca intr-o farfurie 2-3 linguri de ulei cu boia dulce, sare, piper si orice alte condimente va plac.


Acesta compozitie se toarna peste aripioare si se amesteca bine. Masam cu mana fiecare aripioara ca sa fie bine acoperita.


Preincalzim cuptorul la 200 grade C. Se aseaza aripioarele intr-un vas și se acopera cu folie de aluminiu.


Se dau la cuptor 35-40 min. Apoi treceti cuptorul pe grill si mai lasati 5 minute.
Eu le-am servit piure. Se pot servi cu mujdei de usturoi sau cu o salata asortata.

Spor la treaba, gospodinelor si pofta buna!





Lușcoș sau ciorbă de varză


Nu stiu cate dintre voi stiu ce este „Lușcoșul”, dar la noi in Ardeal asa se numeste ciorba de varza. In general se face cu afumatura, insa eu sar peste acest detaliu... lasand legumele sa ne incante cu gustul lor si proprietatile lor benefice. Ideea este ca lușcoșul este o ciorba foarte apreciata de ardeleni si cred ca fiecare gospodina are o reteta putin diferita, aducandu-si aportul personal in pregatirea ei. Dar sa vedem reteta...

Ingrediente:
  • o varza mica
  • o ceapa alba
  • un morcov
  • optional sunculita taraneasca
  • o cana de bulion
  • 1 lingura de faina
  • o lingurita de boia
  • ulei
  • verdeata la alegere: busuioc, cimbru, marar...
  • apa 
Incingem bine uleiul intr-o oala, calim in el sunculita si ceapa tocata marunt. Cand s-au rumenit, adaugam boiaua si amestecam bine. Atentie, nu lasati prea mult, pentru ca boiaua se arde foarte repede si da un gust amarui ciorbei! Punem apoi apa, varza taiata felii cat mai lungi si mai subtiri, morcovul taiat fasii subtiri. Se pune sare dupa gust. Le lasam sa fiarba la foc potrivit cat credem noi, in functie de gustul fiecareia. Noua ne plac legumele al dente. Apoi facem „ingrosala”, cum se zice in Ardeal, din faina si apa (eu folosesc lapte), pana avem o compozitie subtire. Turnam ingrosala in ciorba, o lasam sa dea un clocot, apoi acrim ciorba cu bulion.

Adaugam la sfarsit mararul, cimbrul sau busuiocul tocate marunt. Se drege cu iaurt sau cu smantana cand se serveste.


Spor la treaba, gosodinelor și poftă bună!

duminică, 24 februarie 2013

Meniu săptămânal 25 februarie - 3 martie


Luni:
Lușcoș sau ciorbă de varză
Cartofi piure cu aripioare crocante

Marți:
Lușcoș sau ciorbă de varză
Clătite cu brânză sărată la cuptor

Miercuri:
Paprikas
Pastă de vinete pe pâine de casă

Joi:
Paprikas
Fasole bătută cu costițe

Vineri:
Paprikas
Spanac cu ochiuri

Sâmbătă:

Supă de salată verde
Lipie libaneză
Tort de ciocolată - îmi sărbătoresc ziua de naștere... 32 de ani... he heeeee, sunt în floarea vârstei, Doamne ajută-mi și dă-mi sănătate! :)

Duminică:

Supă de salată verde
Cartofi piure cu pulpe la cuptor
Tort de ciocolată... sperăm că mai rămâne ceva...

Cartofi gratinați cu susan



Ingrediente:
  • cartofi 
  • seminte de susan
  • sare
  • piper
  • ulei
Mod de preparare:

Spalam bine cartofii, ii curatam, ii taiem felii (varianta mea preferata) sau cuburi si ii punem la fiert. Cand sunt gata, ii lasam putin sa se racoreasca. Ungem cartofii cu ulei, si presaram deasupra sare, piper si seminte de susan. Cu grija, punem cartofii intr-o tava neaderenta si ii dam la cuptor pana vor avea o culoare aurie. 

Eu am servit acești cartofi cu piept de pui în sos de legume. Cum se face acesta? Se spală bine carnea, se taie bucățele sau felii subțiri. Se taie ceapă și diferite legume... ce aveți în casă: morcov, pătrunjel, ardei, dovlecel, roșie... Se călesc puțin în ulei, se adaugă carnea și apoi se pune apă câte puțin și se gătește la bur sub capac până carnea este fragedă. 

Am așezat într-un vas mai întâi carnea și pe deasupra cartofii cu susan. Se dă la cuptor până se rumenesc frumos pe deasupra.

Mămăliguță cu brânză și iaurt


Nu știu  voi cum sunteți... dar la noi se mănăncă mămăliguță... Simplă, teftină și delicioasă.

Ingrediente: 
  • 1 l apă
  • 15 linguri făină de mălai
  • 2 lingurițe sare
  • ulei
  • brânză sau cașcaval
  • iaurt sau smântână
Mod de preparare:
Se pune apa și făina de mălai împreună la fiert. Nu pun făină când clocotește apa, pentru că risc să se facă cocoloașe. Se amestecă bine cu telul în formă de pară. După ce a fiert bine, se pune deoparte. Într-un vas se pun mai multe straturi. Se pune primul strat de mămăligă și se întinde bine cu puțin ulei. Apoi se pune iaurtul sau smântâna, după care se răzuiește cașcavalul sau brânza. Se continuă tot așa până se termină toată mămăliga. Se servește caldă.

Simplu, ieftin și gustos. Spor la treabă și poftă bună!

PS Această rețetă ne-a ajuns nouă (familie cu 5 membri) să mâncăm de 2 ori. :)

Pizza de casă


Pizza scoasă din cuptor

Într-o zi, cu mai mult timp în urmă... am zis că trebuie să încerc să fac și eu pizza de casă, așa că... am luat rețeta de la pâinea pe care o făceam eu și am început. Am descoperit, zic eu, rețeta ideală pentru a avea o pizza ca și cea servită în pizzeriile autohtone. Așa că dacă ești printre cele care cred că pizza făcută în casă nu va avea niciodata gustul uneia din restaurant, atunci ia rețeta și încearcă!

Înainte de a scrie rețeta, iată câteva secrete pentru o pizza perfectă:
  • blatul trebuie întins cât mai subțire, de grosimea unei lipii arăbești
  • ingredientele care se pun deasupra nu trebuie să fie în cantitate mare, mai bine variate, dar în cantiăți mai mici – o pizza mai simplă va fi întotdeauna apreciată
  • respectă temperatura și timpul de coacere
  • ordinea în care se pun ingredientele (voi scrie detaliat la modul de preparare)

Acestea fiind zise, să o luăm pas cu pas:

Ingrediente:
  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 600 ml apă
  • 6 linguri ulei 
  • 2 lingurițe sare
Mod de preparare:

Se face maiaua. Drojdia se desface în apa călduță (nu fierbinte!) și o lingură de făină. Se amestecă bine, se pune un prosop peste bol și lăsăm 15 minute.

Apoi cernem făina și o punem într-un vas mai adânc. Adăugăm sarea și amestecăm bine. Facem o groapă în mijloc și adăugăm maiaua. Frământăm. Adăugăm uleiul și apoi iar fământăm până aluatul se desprinde de pe pereții vasului.


Acesta e aluatul frământat de Bogdan, mititelul familie noastre...

Acoperim vasul cu un prosop și îl așezăm la loc călduț, ferit de curent. Trebuie să stea să crească aproximativ o oră.




Pregătim tava. Eu nu folosesc tavă pentru pizza, că ar fi bătaie prea mare între năzdrăvanii mei care ia prima bucată de pizza, așa că folosesc 3 tăvi mari de la cuptor. Tapetăm tăvile doar cu făină sau griș. Luăm aluatul și îl întindem bine până devine subțire, aproape ca și lipiile arăbești.

Apoi așezăm, aluatul în tavă. Preîncălzim cuptorul la 250 grade C, fără ventilație, ca să nu devină pizza prea uscată.

Aici urmează secretul ca pizza să fie minunată. Așa am descoperit eu... Mai întâi se pune sosul de roșii apoi cașcavalul și apoi restul ingredientelor. Știu că mulți răzuiesc cașcavalul deasupra, însă eu am descoperit că așa este mai gustos. De ce? Pentru că punând cașcavalul imediat după sosul de roșii... se formează o peliculă subțire din cașcaval, iar partea de sub rămâne zemoasă și delicioasă. Despre sosul de roșii: eu în general folosesc sos de roșii de casă, în care adaug zahăr și contimente Provence de la Kotanyi. Buuuun... Răzuim cașcaval mai mult, nu ca și mine, că eu până am făcut pizza am rămas fără jumătate din el :))) Apoi punem ce ingrediente ne plac. Eu de obicei pun salam, șuncă, ciuperci și porumb. Cam atât ne place nouă pe pizza.

Pizza înainte de cuptor

Se dă la cuptorul preîncălzit 8-10 minute. Se servește caldă cu diferite sosuri, după preferință.

Spor la treabă, gospodinelor și poftă bună!

Salată bavareză de cartofi

Ingrediente:
  • 1 kg cartofi,
  • 2 castraveciori în oțet,
  • 200 g parizer în rețeta inițială, însă eu am folosit o pulpă mare întreagă de pui 
  • 1 ceapă albă
  • 2 linguri oțet 
  • 1 linguriță muștar
  • 3 linguri maioneză

    Mod de preparare:
Cartofii se curăță, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare. Se fierb 12-15 minute de când începe apa să clocotească. Se scot într-o strecurătoare și se lasă la răcit. Între timp tăiem ceapa fideluță, se presară puțină sare, se freacă bine, apoi se stoarce. Parizerul sau carnea în cazul meu  se taie bucăți mici. Castraveciorii se taie rondele. În cazul în care sunt mai mari se taie mai întâi în două pe lungime. Într-un castron amestecăm cartofii cu ceapa, castraveciorii și parizerul/carnea. Adăugăm oțetul diluat cu 2 linguri apă, muștarul, maioneza. Amestecăm ușor. Se dă la rece până la servire. 

Poftă bună!

Ciorbă de perișoare sau „de bobițe” cum spuneam eu când eram copil...


Ingrediente:
  • 500g carne tocata de porc
  • 100 g orez
  • 2 linguri ulei
  • 1 ou crud
  • 100 ml bulion
  • 1 morcov
  • 1 pastranac
  • o jumatate de telina
  • 1 ceapa
  • sare (aprox. 1 lingurita)
  • piper (aprox. o jumatate de lingurita)
  • ulei pentru calit
  • patrunjel proaspat
Mod de prepare:
Curatam si spalam toate zarzavaturile de mai sus. Apoi le taiem dupa preferinta. Eu telina o tai doar in doua, nu ne place la gust, asa ca la sfarsit o scot afara... Curatam ceapa si o taiem marunt. 

Alegem orezul si il spalam. Carnea tocata o punem intr-un castron apoi adaugam orezul, uleiul si oul. Condimentam cu sare si piper dupa gust si amestecam, pana obtinem o compozitie omogena. Din compozitia rezultata formam perisoarele ca niste bile de marimea unor nuci. Mie mi-au iesit aproximativ 30 de „bobițe” noi așa le zicem. Umeziti mereu palmele.

Intr-o oala punem putin ulei, adaugam zarzavaturile si le lasam putin la calit, 2-3 minute. Adaugam apoi ceapa, bulionul, apa si sarea si lasam pe foc sa dea in clocot. Cand apa clocoteste, adaugam rand pe rand perisoarele si lasam la fiert aproximativ 30 – 35 minute.

Cand ciorba este fiarta, o dregem cu iaurt sau smântănă (eu folosesc iaurt) si adaugam patrunjelul tocat foarte marunt sau alta verdeata, dupa gustul vostru... 

Va doresc spor la treaba si pofta buna!

PS Din această rețetă nouă (o familie cu 5 membri) ne ajunge să mâncăm 3 zile.

Ziua Domnului - 24 februarie 2013

Niciodată să nu te dai bătut

Predica aici. Deschide-ți inima că Dumnezeu să poată vorbi! Vizionare plăcută!

Eclere simple și delicioase


Vreau să vă spun că este pentru prima oară când fac eclere, pentru că „în popor” am auzit adeseori că este destul de greu să îți reușească rețeta astfel încât să fii mulțumit, drept dovadă supermarketul e cel mai bun bucătar în astfel de situații, mai ales că eclerele gata făcute sunt la un preț destul de mic. Însă la gândul că sunt pliiiiine de E-uri, m-am gândit să încerc să fac și eu, chiar cu riscul de a arunca totul la gunoi :))

Așa că am început prin a căuta diverse rețete, impresii și sfaturi despre eclere făcute acasă în totalitate. Am descoperit că de fapt nu rețeta în sine este vinovată pentru nereușitele unor gospodine, ci modul de realizare și cuptorul. Aluatul acesta oparit e chiar nepretentios si probabil ca multe din retetele care circula sunt la fel de bune. Parerea mea este ca importante sunt: cuptorul, temperatura de coacere si respectarea celui mai important sfat - nu deschideti cuptorul!!! Din cate am inteles se pot face eclere atat din untura, ulei sau margarina. Eu am folosit uleiul, acesta fiind mai usor de folosit si la indmana oricui. Mami folosea untura si ieseau delicioase.  


Ingrediente:
  • 1 cana apa
  • 1 cana faina
  • 1/2 cana ulei
  • un vârf de cuțit de sare
  • 4 oua

Se fierbe bine apa cu uleiul si cu sarea. Se ia de pe foc si se amesteca impreuna cu faina foarte bine pana ce compozitia devine ca o mamaliga consistenta. Eu folosesc telul in forma de para pentru ca desface bine cocoloasele.


Se lasa sa se racoreasca si se pun ouale. Se amesteca bine pana are o consistenta cremoasa.


Cum le coacem??? Asta e intrebarea!!! Iata cum am procedat eu si sunt tare multumita de rezultat: am incins bine cuptorul la temperatura de 160 grade C cu ventilatie. Am pregatit tava cu hartie de copt. Din aluat am luat cu lingurita si am pus pe tava ca niste mingiute. Stiu ca puteam folosi diverse forme pentru fursecuri pentru un aspect mai frumos, insa la mine timpul este tare pretios :)) Tineti cont ca eclerele vor creste foarte mult la copt, asa ca lasati loc suficient intre ele pentru a evita lipirea lor unele de altele. Priviti imaginea cum le-am asezat eu.


Tava se introduce in cuptorul deja bine incins. Pentru niciun motiv nu deschideti usa cuptorului, altfel eclerele se vor prabusi. Eu am procedat asa: 10 minute la 160 de grade C,  apoi am redus temperatura la 140 grade C inca 10 minute, dupa care am mai redus temperatura la 120 grade C inca 10 minute. Deci, eclerele au stat in cuptor cu usa inchisa 30 minute la o temperatura din ce in ce mai mica. Desi a fost prima oare eu zic ca au iesit foarte bine :))) Lasam pana se rumenesc frumos... ele trebuie sa fie uscate pe interior.


Pentru cremă puteți folosi acele creme instant din comerț sau budincă, însă eu am făcut rețeta următoare:

Ingrediente:
  • 500 ml lapte 
  • 100 g zahăr 
  • 2 ouă
  • 140-150 g făină 
  • esenţă de vanilie
Mod de preparare:

Se amestecă ouăle cu zahărul. Se adaugă făina, apoi 250 ml lapte şi se amestecă bine. Restul laptelui se pune să se încălzească (să nu fiarbă), apoi se toarnă prima compoziţie peste laptele de pe foc. Se amestecă în continuu ca să nu se prindă până se îngroaşă bine. Se ia crema de pe foc, se lasă să se răcească puţin şi apoi se pune esenţa de vanilie. Se pot folosi diferite esenţe, în funcţie de gustul cremei pe care doriţi să o obţineţi. 


Eclerele se taie in două cu cuțitul, dar nu de tot și se umplu cu cremă și frișcă. Eu le-am umplut doar cu cremă, copiilor nu le prea place frișca. Se pudrează cu zahăr sau se face o glazură de ciocolată care se pune deasupra.

Sunt deeeeliiiiciiiooaase! Abia am apucat să pozez și eu un ecler... Spor la treabă și poftă bună!

duminică, 17 februarie 2013

Meniu săptămânal printabil


Iată ce am lucrat eu pentru voi... și pentru mine... ca să ne fie mai ușor și să avem spor în organizarea și pregătirea mâncării pentru cei dragi nouă. Copiați și printați această listă în care să vă scrieți și voi meniul săptămânal și cumpărăturile necesare pentru acesta. 

Dacă nu aveți o imprimantă color mergeți la un centru de copiere din localitatea voastră și printați varianta color, ca să vă însuflețească și să vă dea poftă în lucrul vostru.

Mult succes în organizare, gospodinelor și spor în toate!!!

Ziua Domnului, 17 februarie

Cuvântul citit: Biblia, cartea Faptele Apostolilor, capitolul 19, versetele 21-41
Predica o găsiți aici. Deschideți-vă inima ca Dumnezeu să poată să vă vorbească! Vizionare plăcută!

„21 După ce s-au petrecut aceste lucruri, Pavel şi-a pus de gând să se ducă la Ierusalim, trecând prin Macedonia şi Ahaia. „După ce voi merge acolo”, îşi zicea el, „trebuie să văd şi Roma.”

22 A trimis în Macedonia pe doi din ajutoarele lui, pe Timotei şi Erast, iar el a mai rămas câtăva vreme în Asia.

23 Pe vremea aceea, s-a făcut o mare tulburare cu privire la Calea Domnului.

24 Un argintar, numit Dimitrie, făcea temple de argint de ale Dianei şi aducea lucrătorilor săi nu puţin câştig cu ele.

25 I-a adunat la un loc, împreună cu cei de aceeaşi meserie, şi le-a zis: „Oamenilor, ştiţi că bogăţia noastră atârnă de meseria aceasta;

26 şi vedeţi şi auziţi că Pavel acesta, nu numai în Efes, dar aproape în toată Asia, a înduplecat şi a abătut mult norod şi zice că zeii făcuţi de mâini nu sunt dumnezei.

27 Primejdia care vine din acest fapt nu este numai că meseria noastră cade în dispreţ; dar şi că templul marii zeiţe Diana este socotit ca o nimica şi chiar măreţia aceleia care este cinstită în toată Asia şi în toată lumea este nimicită.”

28 Cuvintele acestea i-au umplut de mânie şi au început să strige: „Mare este Diana efesenilor!”

29 Toată cetatea s-a tulburat. Au năvălit cu toţii într-un gând în teatru şi au luat cu ei pe macedonenii Gaiu şi Aristarh, tovarăşii de călătorie ai lui Pavel.

30 Pavel voia să vină înaintea norodului, dar nu l-au lăsat ucenicii.

31 Chiar şi unii din mai marii Asiei care-i erau prieteni au trimis la el să-l roage să nu se ducă la teatru.

32 Unii strigau una, alţii alta, căci adunarea era în învălmăşeală, şi cei mai mulţi nici nu ştiau pentru ce se adunaseră.

33 Atunci au scos din norod pe Alexandru, pe care iudeii îl împingeau înainte. Alexandru a făcut semn cu mâna şi voia să se apere înaintea norodului.

34 Dar când l-au cunoscut că este iudeu, au strigat toţi într-un glas, timp de aproape două ceasuri: „Mare este Diana efesenilor!”

35 Totuşi logofătul a potolit norodul şi a zis: „Bărbaţi efeseni, cine este acela care nu ştie că cetatea efesenilor este păzitoarea templului marii Diane şi a chipului ei căzut din cer?

36 Fiindcă nimeni nu poate să tăgăduiască lucrul acesta, trebuie să vă potoliţi şi să nu faceţi nimic cu pornire nechibzuită.

37 Căci aţi adus aici pe oamenii aceştia care nu sunt vinovaţi nici de jefuirea templului, nici de hulă împotriva zeiţei noastre.

38 Deci dacă, în adevăr, Dimitrie şi meşterii lui au să se plângă împotriva cuiva, sunt zile de judecată şi sunt dregători; să se pârască unii pe alţii.

39 Dar dacă umblaţi după altceva, se va hotărî într-o adunare legiuită.

40 Noi, de fapt, suntem în primejdie să fim învinuiţi de răscoală pentru cele întâmplate astăzi, căci n-avem niciun temei ca să putem îndreptăţi zarva aceasta.”

41 După aceste cuvinte, a dat drumul adunării.”

Meniu săptămânal 18-24 februarie


Articolul conține:

     - impresii și concluzii după o săptămână în care mi-am propus meniu săptămânal
     - meniul săptămânii viitoare, și anume 18-24 februarie

Am zis că revin cu concluzii după o săptămână în care am avut planificat meniul. A fost bine, e drept că am uitat câteva din ingrediente când am fost la cumpărături... dar mă învăț încet încet. :) Concluzia este că trebuie cu atenție să întocmesc o listă de cumpărături strict pentru meniul de săptămâna viitoare. Dar să vă spun despre meniu... am făcut și câteva poze când am avut timp și dragii mei nu au fost prea flămânzi :))))

Înainte de toate să vă spun de strategia mea. Am gătit doar luni, miercuri și vineri și totuși am avut mâncare destul de variată. Cum? Luni am gătit supă pentru luni și marți și două feluri II: unul pentru luni și altul pentru marți. Ținute la frigider și acoperite... a fost totul ok. Miercuri însă am gătit pentru trei zile: supă care să ne țină până vineri inclusiv și trei feluri II. Primul l-am mâncat chiar miercuri, al doilea l-am pus la frigider imediat și l-am mâncat ziua următoare, iar cel pentru vineri doar l-am pregătit cu tot ce trebuie, l-am pus într-o pungă cu ziplock și l-am păstrat două zile la congelator. Vineri, când eu îmi fac curățenia săptămânală, mi-a fost atât de ușor să le pun doar la gătit și în 15 minute a fost totul gata. De asemenea, vineri am făcut mâncarea pentru weekend.

Ok, impresii și concluzii la sfârșit de sătămână:

Luni a fost ok, supa de cartofi cu tarhon a ieșit foarte bună, recomand să încercați și voi. Copiilor le-a plăcut, au mâncat foarte bine, spre bucuria și ușurarea mea... În schimb... am auzit că la macaroanele cu varză este bun să folosești varză murată... pffff, mare greșeală! S-au chinuit ai mei copii să aleagă varza deoparte... am dres-o cu iaurt... cumva a trecut :)) Deci, concluzia: nu folosi varză murată când faci paste!!!

Marți am avut delicioasa supă de cartofi cu tarhon. Felul II nu am avut chifteluțe, așa cum am scris în meniu, pentru că nu am avut mașină de tocat carne. Am avut bucata de carne, dar nu am avut cum să o toc, mașina de tocat având probleme la cuțit, așa că am avut cartofi piure cu pește în loc de chifteluțe.

Miercuri am făcut mult îndrăgita și simpla noastră supă de fasole uscată. Servită cu un pic de iaurt... din nou au mâncat-o foarte ușor.... Felul II am avut o salată de cartofi cu ceva legume care surprinzător, a avut succes!

Joi a doua zi cu supă de fasole... fără problemă, mâncăm și mâine, că ne place :)))), iar felul II am avut piept de pui gătit în sos de legume și cartofi gratinați cu susan. Apoi m-am gândit să pun și carnea la cuptor împreună cu cartofii cu susan. Oooo, ce succes a avut la o masă cu majoritate masculină!

Vineri a treia și ultima zi cu supă de fasole, iar felul II orez cu ciuperci. Ideea de a le pune gata tăiate, condimentate la congelator mi s-a părut o idee foarte bună. Vineri, când eu am atât de mult de lucru... doar le-am scos și le-am gătit imediat. Voi repeta, cu siguranță această experiență! Apoi am gătit pentru sâmbătă și duminică: îndrăgita supă de curcan cu tăiței, iar felul II salată de Boeuf și piept de curcan pane. Prăjitură, din păcate nu am apucat să fac... și nici cu știu motivul... Duminică vom mânca același lucru...

Cam astea ar fi impresiile și concluziile mele cu privire la meniul săptămânal.
Să vedem acum ce gătim săptămâna viitoare:


Luni:
Supă de salata iceberg

Marți:
Supă de salata iceberg
Chifteluțe, cartofi piure cu sos de roșii

Miercuri:

Joi:
Spaghete cu sos de carne

Vineri:
Cartofi copți cu sos de iaurt


Sâmbătă:
Supă de fasole verde

Duminică:
Supă de fasole verde

sâmbătă, 16 februarie 2013

Ce trebuie să știm despre fasole?


Fasolea o găsim în mai multe forme, mărimi și gusturi. Spre bucuria noastră, am descoperit că este o sursă de substanțe nutritive și fibre. Nouă tare ne place și este ușor de gătit și ușor de găsit pe tot parcursul anului, fie că este este proaspătă, uscată, congelată sau conservată. 

Iată câteva lucruri pe care le-am găsit eu despre fasole:

Porția recomandată este de 3 căni de fasole pe săptămână pentru că este considerată un aliment de bază în îmbunătățirea stării de sănătate, având un conținut bogat de substanțe nutritive.

Fasolea conține cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele. Fibrele sunt o parte foarte importantă pentru sănătatea noastră, ajutând la îmbunătățirea nivelului colesterolului și la reducerea riscurilor de boli cardiace. De asemenea, fibrele ajută la sănătatea tractului digestiv și pot reduce chiar unele tipuri de cancer. Fasolea contribuie și la menținerea cantității de zahăr sau glucoză, ajutând la reducerea riscului de a dezvolta diabet și la combaterea acestei afecțiuni.

Fasolea conține o mulțime de vitamine și minerale, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, acid folic, magneziu și fier. Calciul si fosforul joacă un rol vital în sănătatea oaselor. Potasiul acționează împreună cu sodiul pentru a menține o tensiune arterială sănătoasă. Acidul folic este o vitamina B, adesea asociată cu sanatatea sarcinii. El este necesar pentru producerea și întreținerea celulor noi. Magneziul susține funcțiile musculare și nervoase, menține sistemul imunitar, se îngrijește de sănătatea oaselor și a tensiunii arterialei. Fierul este o parte importantă a proteinelor de transport de oxigen în sânge și promovează dezvoltarea sănătoasă a celulelor.

Fasolea este o legumă, dar conține proteine valoroase, adesea asociate cu cele din carne. Acest lucru face din ele o alternativă la carne pentru vegetarieni sau pentru cei care vor să limiteze aportul de produse de origine animală. Fasolea este un substitut sănătos și pentru inimă. Ea nu conține colesterol sau grăsimi saturate și are în general o cantitate limitată de grăsimi.

Fasolea este un produs alimentar sănătos și comod. Dacă ai o viață extrem de ocupată, poți opta pentru conservele de fasole, care sunt și ele o alternativă sănătoasă. Totuși, asigură-te că acorzi atenție ingredientelor de pe eticheta nutrițională ca să indentifici ingredientele ascunse sau excesul de sodiu care nu e foarte bun pentru sănătatea ta.


joi, 14 februarie 2013

Valentine' s Day - un strop de romantism...


Iată-ne într-o zi în care suntem invadați de inimioare peste tot... și ce??? Eu mă bucur, e atmosferă de sărbătoare și... „love is in the air...” Sfântul Valentin este o sărbătoare împrumutată de peste Ocean și în general orice vine de acolo împarte românii în două categorii: cei care simt febra sărbătorii și aleargă plini de bucurie după o floare, o inimioară, o felicitare, ciocolată, bomboane... și cei care sunt total împotriva ei, invocând ca argument sărbătoarea românească Dragobetele. Adevărul este că avem un an întreg să ne demonstrăm dragostea. Părerea mea este că în fiecare zi trebuie să ne exprimăm dragostea față de cel iubit prin mici gesturi care ne fac viața mai frumoasă... 

Ce îmi propun eu de această sărbătoare și vă propun și vouă... nu este ceva ieșit din comun... ci un strop de romantism și  tandrețe. Nu e nevoie de cheltuieli mari sau lucruri ieșite din comun, ci de sinceritatea unui moment în care chiar dacă stii că il iubesti... o mai spui încă o dată, și anume chiar azi, când toată lumea sărbătorește dragostea. Însă azi spune-o altfel... nu știu cum... dar să fie ceva diferit, ceva special... Tot anul suntem într-o alergare continuă, acumulând zi de zi stres și oboseală și uneori uităm de romantism, tandrețe... pentru că mintea ne este mereu ocupată cu ce facem de mâncare, ce cumpărăm, cine îi ia pe copii de la școală, cum ne gestionăm banii, când plătim facturile, etc.

Și atunci de ce este greșit să ne oprim în această zi și să uităm puțin de responsabilitățile obositoare ale vieții și să ne redefinim dragostea? Alege azi să oferi o clipă de tandrețe, o mângâiere, poate un film în doi cu o pungă de floricele și bomboane de ciocolată după ce copiii au adormit, o plimbare mână în mână ca la început, sau măcar un bilețel strecurat în buzunarul de la costum, sau un SMS cu vorbe mai alese... 

Faceți azi ceva pentru voi și pentru dragostea voastră! Dar nu uita să repeți asta cât mai des în timpul anului...

Citiți și articolul Teoria triunghiulară a iubirii

Happy Valentine' s Day!


Jurnal de organizare. Pasul 2: Detaliază


Am promis că voi reveni cu impresii, concluzii...
Cât despre stabilirea priorităților, vă mărturisesc că am un oarecare sentiment de stabilitate... o siguranță că sunt pe drumul cel bun și că e un început care mă va ajuta să devin mai organizată, mai înțeleaptă în ceea ce privește gestionarea timpului. DAR știu că greul de abia acum începe, și anume să acționez conform acestor priorități. 

Ceea ce îmi propun în urma stabilirii priorităților este să mi le scriu pe o hârtie (click aici pt. printabile) și să le lipesc pe interiorul unei uși de dulap în bucătăie

Aș vrea să trec la pasul al doilea în organizarea mea. Îl voi numi: Detaliază. De ce? Pentru că este etapa în care am stat cu prioritățile în față și am încercat să le iau pe rând, pe fiecare în parte și să-mi propun anumite lucruri care să mă ajute pe mine ca să mențin corect lista de priorătăți. Pffffiiiuuu, complicat vorbesc la ora asta!!! Să dau un exemplu, ca să înțelegeți și voi ce îndrug eu aici :))) Eu L-am pus în cap de listă pe Dumnezeu. Atunci când detaliez îmi propun ca zilnic să am părtășie personală cu Dumnezeu, un timp de rugăciune și citire a Bibliei (click aici dacă nu ai acasă o Biblie). Apoi îmi propun ca seara înainte de culcare să avem acel timp în familie în care să citim împreună cu copilașii Biblia și să ne rugăm.

Și așa am făcut cu fiecare prioritate în parte: am scris-o separat și am detaliat. Iată câteva din însemnările mele, poate vă vor fi de folos (nu le scriu pe toate, că sunt personale... chiar nu aș vrea să știți ce îmi propun cu privire la soțul meu :))))

1. Dumnezeu
  • părtășia personală
  • post
  • părtășia cu familia
2. Soțul meu
  • o dată pe lună ieșire doar noi doi
  • ... etc... 
3. Copiii noștri
  • „porția de răbdare” 
  • o dată pe săptămână ieșire cu întreaga familie
  • sâmbăta - activități în familie
  • ... etc...
4. Treburi gospodărești

- mâncare
  • Atenție! Fă meniul săptămânal!
  • Cumpărături pentru toată săptămâna - sâmbăta dimineața
  • Când gătesc? luni (pentru luni și marți), miercuri (pentru miercuri, joi și vineri), sâmbătă (pentru sâmbătă și duminică). De reținut: felul II se păstrează, la congelator dacă este pregătit pentru a fi folosit după două zile (de ex miercurea pentru vineri).
  • Atenție! Micul dejun pentru copii chiar dacă e foarte devreme: iaurt natur + un fruct + ceva diferit în fiecare zi (ou, pâine cu brânză și salată verde, pâine cu unt și gem sau miere, pastă de ficat, de soia, etc.)
  • Prânzul: mâncare caldă în fiecare zi: felul I și felul II
  • Cina: diverse, în funcție de ce am prin frigider :)
- curățenie
  • curățenia zilnică 
  • curățenia săptămânală
  • curățenia casei pe zone 
- spălat
  • luni dimineața
- călcat

5. Eu

Vreau să am grijă de:

- credința mea
  • citirea zilnică a Bibliei
  • rugăciune
  • post
  • implicare în lucrarea lui Dumnezeu: lucrarea cu femeile, diferite proiecte în ajutorarea celor în nevoi, etc. 
- sănătatea mea
  • 2 căni mari de apă în fiecare dimineață pe stomacul gol
  • cel puțin 2 l de apă zilnic
  • sportul de dimineață
  • culcarea la cel târziu ora 00:00
  • analize pentru toată familia o dată pe an (luna februarie)
  • control mamar și ginecologic o dată pe an
  • relaxare o zi pe săptămână - sâmbăta este zi de relaxare în familie

- inteligența mea
  • citirea unei cărți (în fiecare dimineață câteva pagini)
  • scriere pe blog
  • scriere de articole 
  • scriere... nu vă spun unde... un proiect mare de-al meu care este la stadiul de... vis :)
- frumusețea mea
  • toaleta de dimineață - „Fii frumoasă în fiecare zi” ;)
  • sportul de dimineață
  • înfumusețarea săptămânală
  • Atenție la haine - „Fii frumoasă și îngrijită oriunde și oricând” chiar și la cratiță :))

6. Home „bussiness” (MadeBy Oana, RoKids Stuff)

7. Alte activități


luni, 11 februarie 2013

Meniu săptămânal 11-17 februarie 2013

 
 
Dragile mele, iată-ne iar luni... iar mie îmi place ziua de luni. Aș vrea să încep să-mi scriu meniu săptămânal. Să vedem dacă îmi iese :))) Dar știu că dacă scriu aici, am, o... oarecare responsabilitate. Cred că e greu până scrii un astfel de meniu, însă cred că va fi ușor în timpul săptămânii, pentru că voi ști exact ce am de făcut. Știu că majoritatea blogurilor unde sunt astfel de meniuri...  găsiți multe rețete și femei care gătesc aproape în fiecare zi. Având trei copii, timpul îmi este extrem de prețios, iar activitatea mea de soție și mamă începe de la 6:25 și se încheie... mai bine nu spun, că nu vreau să vă dau idei... dar după miezul nopții, ceea ce nu e bine, evident :) Promit că voi încerca să schimb asta!!!

Așadar, am hotărât să nu stau toată ziua în bucătărie, mai ales că am patru bărbați în casă, care nu sunt pretențioși la mâncare... Concluzia, voi găti de trei ori pe săptămână. Sper să învăț să fac mâncare mai multă, astfel încât să ne ajungă 2-3 zile. Voi găti luni, miercuri și vineri, așa că voi încerca să fac supe pentru 2-3 zile, iar felul II pentru celelalte zile să-l pun la congelator.

Să vedem ce iese, sunt și eu curioasă... Revin cu impresii și concluzii după această săptămână de probă.

Deci, la treabă!

Luni:
Supă de cartofi cu tarhon
Macaroane cu varză călită

Marți:
Supă de cartofi cu tarhon
Chifteluțe, cartofi piure cu sos de roșii

Miercuri:
Supă de fasole uscată
Salată de cartofi cu ceapă

Joi:
Supă de fasole uscată

Vineri:
Supă de fasole uscată
Pilaf de orez cu morcov si ciuperci 


Sâmbătă:
Supă de pui cu tăiței
Salată de Boeuf cu piept de pui pane
Prăjitură Delicia cu piersici

Duminică:
Supă de pui cu tăiței
Salată de Boeuf cu piept de pui pane
Prăjitură Delicia cu piersici

VA URMA... 

luni, 4 februarie 2013

Jurnal de organizare. Pasul 1: Stabilește-ți prioritățile

 
Este luni și început de lună: o zi perfectă pentru organizare. Știu că majoritatea oamenilor detestă ziua de luni pentru că greu își revin după odihna din weekend. Cât despre mine... lunea este una din zilele mele preferate, pentru că încep săptămâna, fac planuri, organizare, etc. Așa că iată-mă într-o zi de luni punând un plan de acțiune în ceea ce privește organizarea mea. Vreau să-l împărtășesc cu voi, poate vă va fi de folos și vouă, dragile mele!

De ce trebuie o femeie să se organizeze? Pentru că de aici începe liniștea căminului ei... Dacă soțul și copiii vor avea în permanență o soție și o mamă mereu stresată, frustrată și cu toată casa pe dos, atunci aceasta va influența întreaga familie. Asta nu înseamnă că întotdeauna totul va fi perfect!!! Sau să nu credeți că la mine totul este perfect... dar veniți împreună cu mine să fim pe zi ce trece soții și mame tot mai bune, femei mai înțelepte în chivernisirea timpului și banilor, mai răbdătoare, mai pline de dragoste și bunătate.

Dar să nu deviem de la subiect... aici vreau să scriu despre organizare. Eu mi-am propus mai multe lucruri pentru mine și pentru familia mea. Am înțeles foarte clar că pentru mine este foarte important să fiu organizată, ca să pot face față provocărilor de zi cu zi. Sunt soție și mamă de trei ori și fiecare zi pentru mine este o adevărată aventură, însă pășesc cu încredere în fiecare dimineață, spunându-mi ferm, cu zâmbetul pe față: „pot!!!”.

Cum a început totul? Vă spuneam în postarea mea „Update” că am avut o perioadă în care lucrurile s-au schimbat și parcă nu mai puteam face față situației... Am înțeles apoi că trebuie să-mi reorganizez timpul. Dacă dorești să devii o femeie organizată, înțeleaptă în ceea ce privește timpul, te invit ca alături de mine să parcurgem câțiva pași simpli care ne vor schimba viața și întreaga perspectivă asupra lucrurilor pe care trebuie să le facem zi de zi. Amintește-ți în fiecare dimineață că poți!

Iată primul pas pe care vă rog să-l faceți împreună cu mine în acest început de săptămână:

1. Stabilește-ți prioritățile
Nu știu care sunt prioritățile din viața ta, însă pune-te cu o hârtie în față și notează-ți ce crezi că este important pentru tine. Dar, atenție, să faci o listă de priorități corectă. Poate lista mea de priorități te va inspira... 

     1. Dumnezeu
     2. Soțul meu
     3. Copiii
     4. Treburi gospodărești
     5. Eu
     6. Home „bussiness” (MadeBy Oana, RoKids Stuff)
     7. Alte activități

Restul... va urma... atât pentru azi. Aștept să faceți lista voastră de priorități, după care voi reveni cu impresii, concluzii și... următorul pas...

VA URMA