duminică, 20 ianuarie 2013

Blog în construcție

 
Dragile mele, în perioada care urmează blogul acesta va suferi mici modificări pentru ca articolele să fie mai bine organizate. Îm doresc ca prin ceea ce postez aici să fiu de folos... așa că am hotărât să organizez blogul, astfel încât informațiile să fie mai ușor de găsit.

Așa că... scuzele mele dacă veți da peste pagini pe care să nu scrie nimic... sau tot felul de ciudățenii fără folos... Voi încerca să organizez blogul cât mai repede, însă vă rog înțelegeți că sunt mai întâi soție și mamă... iar toate lucrurile trebuie făcute cu înțelepciune și rânduială... așa că va dura ceva timp...

Vă mulțumesc pentru înțelegere! Vă invit să-mi scrieți mai jos la comentarii despre preferințele voastre: ce doriți să găsiți pe acest blog, ce subiecte să fie dezbătute ca să vă fie de folos? Aștept cu nerăbdare mesajele voastre... și ne vedem în curând într-un format puțin diferit...


oana p.

luni, 14 ianuarie 2013

30 minute sport - porția de energie și frumusețe



Heeeei, bună dimineața! Cum vă simțiți??? Eu să știți că mă simt tare bine în ultimele zile. Am încercat să aplic și la viața mea sfaturile date în postarea Câteva sfaturi după excesul alimentar din timpul sărbătorilor. Chiar nu era frumos să dau aici niște sfaturi... iar eu să mănânc tot felul de mâncăruri și dulciuri fine.

Așa că, de câteva zile mănânc doar crudități și atât - legume și fructe în diverse combinații, dar în formă crudă și fără adaos de sosuri, carne, brânză sau altele. La legume doar sare și oțet, iar la fructe nimic. Știți care am vazut că este secretul pentru mine? Poate că pentru voi nu contează... Nu m-am dus la bucătărie și am înfulecat un măr și gata, ci mi-am pregătit totul ca și cum ar fi o masă delicioasă. Am pus de exemplu o jumătate de măr, o clementină și un kiwi, le-am tăiat bucățele, m-am așezat la masă, am mulțumit lui Dumnezeu pentru că ne dă mai mult decât „pâinea cea de toate zilele” și am mâncat frumos, ca și cum aș fi avut o masă extraordinară. Am sentimentul că mi-am luat cina. Dar dacă luam un măr și-l mâncam rapid... la mine asta a contat.

Biiine, să fiți sigură că mi-e poftă de ceva buuun și voi face în curând ceva bun pentru dragii mei... dar mă bucur să pot să țin această dietă. Nu țin dieta ca pe o cură de slăbire, de data aceasta chiar am vrut să fac asta pentru sănătatea mea și m-am bucurat să văd și din partea copiilor dorința de a mânca sănătos. Ce mult înseamnă puterea exemplului! Deci, repet, nu ca să slăbim în primul rând... ci ca să fim mai sănătoase. Deși... rezultatele de pe cântar nu au încetat să apară chiar după câteva zile doar.

Însă în această postare vreau să vă îndemn la mai mult: sportul zilnic. Sau poate nu aveți timp să faceți în fiecare zi, însă încercați ca în fiecare săptămână să faceți mișcare. Vreau să vă dau un link unde puteți găsi videouri pe care le puteți folosi în timp ce faceți sport. Eu am totul pe un stick de memorie și îl pun în living la TV și mă ajută să vizualizez ceea ce trebuie să fac. Dar, dacă acest lucru nu vă permite, poate aveți un laptop pe care îl puteți așeza undeva unde aveți suficient spațiu pentru mișcare. Dacă nu aveți nici acest lucru... atunci nu descurajați. Vizionați de câteva ori aceste video-uri cu hârtia și pixul în mână. Notați exact mișcările pe care trebuie să le faceți și cât trebuie să dureze fiecare mișcare în parte. Puneți o muzică antrenantă și pline de curaj și voință... începeți!!! 

E luni dimineața... iar eu mă apuc de sport azi, veniți și voi cu mine??? Vă doresc mult succes și gândiți-vă în primul rând la sănătatea voastră... iar despre aspectul fizic... ce să mai vorbim... vă dați seama că nu vor întârzia să apară minunatele efecte asupra siluetei. Dar să nu mai întind vorba... iată link-ul:


oana p.


joi, 10 ianuarie 2013

Ruladă cu cremă caramel



Sper că v-ați revenit după excesul alimentar din timpul sărbătorilor. Cu nădejdea că ați citit articolul meu cu micile trucuri în acest sens (Câteva trucuri după excesul alimentar din timpul sărbătorilor) și  că ați revenit la un mod sănătos și echilibrat de alimentație... propun azi o rețetă care vă va îndulci... 

Poate că după o săptămână de legume și fructe vi s-a făcut dor să mâncați ceva dulce. Așa că, în loc să cumpărați ceva, mai bine pregătiți voi acest desert care va încânta pe cei dragi. Este vorba de o ruladă pe care îmi amintesc că mami ne-o făcea în copilărie... mmmm, ce bună mai era! Îmi amintesc că priveam uimită cum cu atâta grijă trebuia acel blat răsucit cu prosopul și cu emoții ne uitam dacă nu a crăpat. De aceea... nu am îndrăznit până acum să fac acest desert, probabil am rămas cu acel sentiment de emoție crezând că am o sarcină grea de îndeplinit :)))

Cu dor de dulce și cu rulada în gând... mi-am luat inima-n dinți și am încercat rețeta. Printre telefoane de la Oradea la Cluj, adică de la fiică la mamă... am îndeplinit dificila „misiune” de a răsuci aluatul în prosop... așa că vă asigur: nu este greu deloc!!!! Sau poate voi știți deja... 

Ok, acum rețeta, tosuși.. nu??? Dar voi știți că-mi place să scriu... chiar mai mult decaât trebuie :)))

Buuun, este vorba de blatul pe care îl folosesc la torturi, rețetă pe care o găsiți în următoarele postări:


Dar, atenție, pentru că este vorba despre o ruladă și blatul trebuie să iasă mai subțire, la o tavă de 45/40 cm, rețeta se modifică astfel:

Ingrediente:

  • 4 ouă
  • 1 cană mai mică (de 200 ml) zahăr 
  • 1 cană  mai mică (de 200 ml) făină
  • 4 linguri ulei
  • praf de copt
  • vanilie

Mod de preparare:
Se separa gălbenușurile de albușuri. Albușurile se bat spumă și se adaugă zahărul până obținem o compoziție tare. Gălbenușurile se freacă bine cu uleiul. Se toarnă gălbenușurile în spuma de albușuri și se amestecă ușor cu telul sau cu lingura de lemn (Atenție! Nu cu mixerul) ca să nu se lase. Se adaugă făina, praful de copt stins cu lămâie sau oțet și vanilia și se amestecă la fel de ușor. Se preîncălzește cuptorul la 130 grade C. Se pregătește tava. Se pune hârtie de copt și se unge cu ulei sau unt. Se toarna compozitia în tavă, se nivelează frumos și se dă la cuptor 15-20 minute. Atenție! Urmăriți ca să nu coacă prea tare, că apoi devine casantă atunci când se rulează. Eu am tot verificat, ridicând colțul blatului puțin, iar când am considerat că este copt, l-am scos din cuptor. 

Pe un șervet se pune ușor blatul, cu mare atenție, să nu se rupă. Se ia foaia de copt. Blatul trebuie să fie cu fața în sus. Se rulează cu prosopul. Se lasă așa până se răcește.

Umplutura se face după gust. Mami ne făcea cu gem și era foarte bună, o delicatesă pentru noi... De data aceasta eu am făcut o cremă caramel, am avut poftă de ceva fin, cremos și dulce. Data viitoare o fac și eu cu gem. 

Iată rețeta pentru cremă:

Ingrediente:
  • 10 linguri de zahăr
  • 200 ml lapte fierbinte
  • 3 gălbenușuri
  • 1 lingură făină
  • 200 ml frișcă

Mod de preparare:
Zaharul se pune într-o cratiță și se caramelizează, apoi se stinge cu laptele și se lasă să fiarbă până se topește tot. Gălbenușurile se freacă bine cu făina, apoi din compoziția de caramel se pun câteva linguri peste compoziția din gâlbenușuri. Se amestecă bine și apoi se pune toată în cratiță peste caramel și se lasă să fiarbă până devine ca o smântână. Crema obținută se lasă până se răcește bine. Frișca se bate tare și apoi se toarnă  treptat  crema caramel peste.

Foaia de blat se desface ușor și din prosop și se pune crema sau gemul dasupra. Blatul nu necesită însiropare. Se rulează foaia cu grijă cât mai strâns.

Se pudrează cu zahăr sau se toarnă glazură de ciocolată deasupra... după preferință... Și... gata e rulada mea, taaadaaaa!!! Simplu și foaaarte gustoasă și nu e așa de greu cum am crezut eu...

Spor la treabă și poftă bună, paaaaaaa...

oana p.

duminică, 6 ianuarie 2013

Ce a lăsat aici Sergiu Nicolaescu...

 
Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit joi dimineata, la varsta de 82 de ani, in urma unor complicatii cardiace si pulmonare severe, informeaza spitalul Elias. "In ultimele 48 de ore in evolutia domnului Sergiu Nicolaescu au aparut complicatii cardiace si pulmonare severe care nu au raspuns la tratamentul intensiv aplicat si care au condus la deces azi, 3 ianuarie 2013, ora 8.20", a anuntat purtatorul de cuvant al Spitalului, printr-un comunicat de presa transmis Agerpres.

A fost ingrozitor sa vezi reactiile oamenilor. A fost, totusi o valoare a culturii romanesti. Am regretat sa vad un spectacol oribil de insulte cand trupul neinsufletit a fost dus pe ultimul drum. Chiar daca nu suntem de acord, asta nu ne da dreptul sa ne comportam asa. Lasati oamenii sa isi planga mortii! 

Asa ca m-am hotarat sa caut lucrurile frumoase si valoroase din viata lui.

Sergiu Florin Nicolaescu a fost actor, regizor si politician. Din 1954 Nicolaescu a regizat peste 50 de filme de lung metraj sau seriale si a jucat in zeci de productii. Nu putine au fost filmele in care implicarea sa a fost atat ca actor, cat si ca regizor si scenarist.

A debutat in anul 1966 cu filmul "Dacii". Dragostea de cinematografie l-a impins sa si joace in mare parte din filmele sale.

 Nascut pe 13 aprilie 1930, la Targu Jiu, Sergiu Nicolaescu a fost casatorit cu Dana, o femeie mai tanara decat el cu 47 de ani. Este a treia casatorie a marelui regizor. Desi presa a speculat ca cei doi s-ar fi casatorit in mare taina in 2005, Nicolaescu a negat aceste zvonuri.

A mai fost casatorit de doua ori inainte. Divortul de prima nevasta a venit la numai trei luni dupa nunta. Cea de-a doua casnicie a durat zece ani, probabil pana cand sotia a atins varsta interzisa.

Sergiu Nicolaescua fost in primele randuri ale Revolutie din decembrie 1989. In timpul Revolutiei, Sergiu Nicolaescu a aparut la televizor, printre primii, in dupa-amiaza caderii lui Ceausescu. E cel care a facut apelul public la capii Armatei si ai Securitatii. A fost senator al Romaniei intre 1990 si 2004. In 2008, Nicolaescu a fost reales senator de Bucuresti.  

Pe site-ul personal, Sergiu Nicolaescu isi povesteste viata. Iata cateva pasaje:

„1930- M-am nascut pe 13 aprilie, la Tg-Jiu, in Duminica Floriilor. Sunt, deci, in zodia berbecului, zodie de foc, total nelinistita. Nu sunt superstitios, in general, dar am niste idei fixe. Sunt ambitios, perfectionist si nu renunt la un lucru pana nu reusesc sa-l fac foarte bine.

1935 - La varsta de 5 ani am parasit Tg-Jiu, familia mea stabilindu-si resedinta la Timisoara. Acesta este de fapt orasul copilariei mele.

1936-1942 - Fugeam de-a casa, mergeam la cinematograf si vedeam acelasi film de 2, 3 ori. (...) Eram seful unei bande de circa 30 de pusti, iar zona noastra se intindea de la Spitalul Militar pana la podul dintre Cetate si Mehala. Supteranele turcesti din Timisoara, care duceam spre puncte vitale ale orasului, precum: Spitalul German, Spitalul Militar, cazarmi, sinagoga, erau ale noastre.

Aveam in ele un fel de birou, ii ziceam "Camera lui Sherlock Holmes". Ne gazduia prazile: pistoale, obuze si ale lucruri pe care le obtineam in calatoriile noastre prin pantecele orasului.

1942-1947 - Daca ma gandesc bine, adolescenta mi-a lipsit. E ca si cand din copilarie am intrat direct in viata dura pe care ne-o impuneau timpurile. Acesta a fost si motivul pentru care am ales sa fac ultimele 4 clase de liceu in 2 ani...Nu mai erau un copil, dar nici adult nu eram, inca.

1948 - In momentul abdicarii regelui eram in prima mea vacanta de student. Tata era inginer de drumuri si sef in acest domeniu pentru Banat si Transilvania. Lucra pentru rege, la Savarsin si, astfel, i s-a propus sa plece cu acesta, cand a parasit Romania. A vrut sa ma ia si pe mine, dar s-a razgandit, a ramas.... iar pe 5 ianuarie 1948 a fost arestat.

Eram acasa si l-am insotit pana la localul Politiei din Timisoara. Tata a stat nejudecat cam un an; adus la Bucuresti a fost anchetat chiar de Nicolschi, in cladirea Senatului de astazi, pe atunci Minsterul de Interne. A fost condamnat la 7 ani, in urma unui proces tipic comunist, ajungand la Canal. A murit in '94, avea 92 de ani. Sunt insa fericit ca a apucat caderea comunismului.

1954 - La doi ani de la absolvirea Politehnicii, mi s-a propus un post de director tehnic la un I.A.S de langa Bucuresti, devenit mai tarziu Gospodaria partidului. Intamplarea a facut sa intalnesc un coleg din Politehnica, repartizat in Cinematografie. Am facut schimb cu el si, astfel, am ajuns intr-un domeniu care, dupa multa munca, mi-a adus celebritatea.

1962 - Numele filmului care mi-a permis sa intru, dintr-o data, in lumea mondiala a cinematografiei - Memoria Trandafirului - se datoreaza lui George Macovescu si Mihnea Gheorghiu. (...) Cu el am luat Premiul de Excelenta al Uniunii Tehnicienilor din cinematografia mondiala.

Delegatia romaneasca participanta in acel an la Cannes, din care eu nu faceam parte, a ales pentru festival filmul meu. Am ramas pironit locului cand am citit in ziare ca el a avut un succes urias. Studiourile "Columbia" din SUA cumparasera filmul pentru 10.000 de dolari si producatorii americani doreau sa ma cunoasca. In ciuda dosarului meu necorespunzator, a doua zi eram in avion. Asa a inceput totul.

1964 - L-am cunoscut si pe Titus Popovici, caruia intr-o seara, pe malul Senei, i-am povestit un subiect de film care avea sa devina nuvela "Moartea lui Ipu". Colaborarea mea cu Titus, membru in C.C. al P.C.R., a fost foarte productiva
. (...)

1967 - Are loc premiera pariziana a filmului "Dacii", coproductie francezo-romana. Pe Champs-Elysees, in dreptul restaurantului "Fouquets" trona un afis al filmului, urias si avand textul: "un film du Serge Nicolaesco". Era o foarte mare satisfactie pentru un tanar debutan de 37 de ani. Din acest moment incepea cariera mea internationala.

1968 - Anul acesta mi-a adus sansa unica de a lucra in calitate de regizor cu Orson Welles, Laurence Harvey si alti mari actori americani si europeni, chiar la Bucuresti.

1972 - Dupa succesul "Dacii" si cumpararea filmului de catre Columbia, Titus si Petre Salcudeanu ne-au propus mie, lui Manole Marcus si Iulian Mihu realizarea unui serial politist. Eroul principal, Roman, era un comunist introdus in politie in 45. Mai exista un rol secundar, cel al unui vechi politist - comisarul Miclovan. Titus a insistat sa joc eu acest ultim rol. Asa s-a nascut legendarul Comisar Miclovan-Moldovan, prin care am atins celebritatea ca actor.

1970-1980 - Aceste doua decenii au constituit pentru mine perioada profesionala cea mai prolifica. Am infiintat prima scoala de cascadori din Romania, o alta de recuzita.

In domeniul filmului m-am specializat singur in toate directiile. Semnam multe productii straine si, pentru a ma ridica si mentine la nivelul filmelor internationale, a trebuit sa-mi dezvolt fel de fel de priceperi, anumite inclinatii pe care le aveam de mic copil.

Faceam cam 2 filme jumate pe an, iar in paralel ma documentam pentru proiectele viitoare, cu multa rigoare”.

Sergiu Nicolaescu, a murit joi, 3 ianuarie 2013 la vârsta de 82 de ani, a fost incinerat conform propriei dorinţe. Dana Nicolaescu, soţia regizorului, a declarat că incinerarea a fost "dorinţa expresă" a soţului său, pe care i-a respectat-o, şi a solicitat presei să trateze "cu decenţa şi respectul cuvenit tragicul eveniment cauzat prin dispariţia soţului ei".


miercuri, 2 ianuarie 2013

Câteva trucuri după excesul alimentar din timpul sărbătorilor

De Craciun si Revelion cei mai multi dintre noi mancam mai mult decat trebuie. Nu stiu voi cum ati procedat, insa eu stiu sigur ca am fost in vizita la parinti si la rudenii la Cluj si acolo in fiecare casa unde am intrat am mancat muuult, de fapt chiar prea muuult. Probabil ca majoritatea dintre noi daca ne vom urca pe cantar vom avea surprize mai putin placute, insa nu deznadajdui, poti sa iti revii rapid dupa mesele copioase specifice acestei perioade si sa te intorci la obiceiurile sanatoase de dinainte.

După excesele alimentare ale sărbătorilor de iarnă, începutul anului e momentul ideal pentru a face ordine în regimul alimentar. Revenirea dupa sarbatori nu este usoara, dar nici atat de dificila pe cat credeti. Avem nevoie doar de ambitie si mai muuuuulta disciplina. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa revii la silueta de dinainte si sa te refaci dupa alimentatia mai putin sanatoasa de sarbatori:

1. Nu te infometa! Dupa aceasta perioada in care am mancat prea mult si poate mai putin sanatos, avem tendinta de a urma o dieta drastica de slabire, insa risti sa iti dea metabolismul peste cap.

2. Consuma multe lichide! Un lucru foarte important pe care ar trebui sa il faci, cand vrei sa iti revii dupa alimentatia de sarbatori, este sa bei apa. Incearca de dimineata, pe stomacul gol sa bei 2 pahare de apa. Incearca, de asemenea, timp de 1-2 zile sa dublezi cantitatea de apa consumata. Aceasta va ajuta la detoxifierea organismului. Mare atentie la consumul de sare, care este responsabila pentru nivelul de sodiu din organism si pentru retentia de apa. Deci, limiteaza consumul de zahar si sare, mai ales daca te simti balonata. Lasa-i organismului macar trei zile fara sare si zahar ca sa se refaca.

3. Mananca legume si fructe! Incearca treptat sa revii la o alimentatie sanatoasa, consumand 7 pana la 12 portii pe zi de legume si fructe, de preferat proaspete si variate.

4. Fa miscare! Nu stiu daca timpul va permite, insa este recomandat sa mergi la sala. Mie timpul nu prea imi permite, mai ales ca cei trei nazdravani ai mei sunt in vacanta. Nu stiu daca ati observat, insa dupa sarbatori, toata lumea care vrea sa scape de kilogramele in plus, merge la sala si face aerobic la nesfarsit, de parca s-ar autopedpsi pentru excesele din timpul sarbatorilor. Insa, este bine de stiut ca antrenamentul de forta este o modalitate mai inteligenta ca sa revii la normal, fiindca lichideaza zaharul (glicogenul) din muschi mult mai rapid decat exercitiile de tip aerobic. Asadar, daca alimentele pe care le-ai consumat au fost bogate in carbohidrati, atunci exercitiile de forta te vor ajuta sa arzi mai eficient aceste depozite de glucide. O ora de exercitii cardio la intensitate moderata este benefica, dar nu va stimula organismul sa consume la fel de bine carbohidratii din corp si nici nu va accelera arderea caloriilor chiar si dupa incheierea antrenamentului, cum ar face un antrenament de forta.

5. Nu te urca pe cantar cateva zile! Ca sa nu te descurajezi inainte de a incepe macar revenirea la silueta initiala... ignora cantarul cateva zile si asteapta o saptamana de ehilibru culinar.

6. Mananca putin si des!

In final, iata sfaturile nutritionale oferite de Prof. Dr. Mencinicopschi pentru a incepe noul an intr-o forma maxima.

1. Opteaza pentru o alimentatie sanatoasa si naturala;
2. Mergi la sala de trei ori pe saptamana si antreneaza-te timp de o ora;
3. Renunta la sucurile dulci si care contin multe calorii; consuma apa;
4. Mananca peste, carne de pui, iepure sau curcan pregatita la gratar, fiarta sau la abur;
5. Consuma cu moderatie branzeturi si opteaza pentru cele slabe;
6. Evita dulciurile si prajiturile. Daca iti este mai greu la inceput, incepe prin a le reduce treptat;
7. Nu tine diete drastice. Potrivit nutritionistului, o astfel de dieta slabeste sistemul imunitar si in plus, risti sa acumulezi si mai multe kilograme dupa un meniu drastic; 
8. Renunta la alcool.

De asemenea nutriționistul ne recomanda ca orice tip de schimbare in ceea ce priveste alimentatia trebuie sa o facem gradual, pentru a-i permite organismului sa se adapteze in mod natural. Este foarte important sa mananci incet, "sa savurezi" fiecare inghititura si sa mesteci mult pentru a facilita digestia.

Amintiti-va ca scopul revenirii la o alimentatie sanatoasa nu e doar pierderea in greutate, ci echilibrarea organismului dupa un exces. Asadar, nu va stresati incercand sa mancati cat mai putin, pentru ca dupa 2-3 zile organismul singur va cere mai putina mancare, iar efectele nu vor intarzia sa apara.

Asadar, sarbatorile au trecut si nu mai avem scuza meselor copioase. Mult succes, dragile mele, haideti sa fim sanatoase si frumoase pentru noi insene si pentru cei dragi ai nostri!

oana p.

marți, 1 ianuarie 2013

Prima zi din an...


Păcat că în poze nu pot surprinde splendoarea momentului...
însă încerc să o descriu în cuvinte...
Prima zi din an... Cu ochii impăienjeniți de somn, mă trezesc la sunetul pașilor de copil. E un ceas misterios din zi când se îngână ziua cu noaptea. Privesc afară și totul e înghețat. Privesc spre cer și Îi mulțumesc Lui Dumnezeu că am pășit sănătoși în noul an. Privirea mi se oprește în loc; luna creează o atmosferă serafică, de vis... e fermecător, e prima zi din an și deja am văzut atâtea minunății!

În cealalată parte, amurgul oferă un colorit care îmi desfată privirea. Parcă am pășit pe un tărâm de poveste. E frig afară, dar căldura din casă mă lasă să visez în continuare la fereastră. Luna își pierde încetișor din strălucire, lăsând zorile să se arate în toată splendoarea lor... ne vestesc noul an, bine ai venit 2013! 

E ger afară și totul înghețat, iar Marele Maestru, care a creat totul, a vrut să ne ofere prima zi din an minunată. Parcă totul e sculptat în gheață, ținând cont de fiecare crenguță și fiecare firișor de iarbă... Totul formează o operă de artă minunată care pe mine mă lasă într-o stare de beatitudine rară... e prima zi din an și e încântătoare...

Privesc către oraș și încă doarme obosit. Trezește-te oraș frumos, să vezi măreția ce ți se arată! 

Plină de bucurie pentru tot ceea ce am văzut, aștern aceste rânduri aici... Primți cu bucurie și recunoștință tot ceea ce aveți în jur! Vedeți frumosul ce vă înconjoară și umpleți-vă de acea stare de mulţumire sufletească intensă şi deplină...

Așa a început prima mea zi din an...


oana p.

La mulți ani!!!



          A sosit anul 2013, bucurați-vă! La muuuuuuulți ani!!!!!!!!

oana p.