vineri, 22 iunie 2012

Cum ne protejăm copiii la soare


     Dupa numai 10  minute de stat la soare pielea copiilor nostri este expusa riscului de arsura pentru ca razele de soare sunt mult mai periculoase pentru el. Iata de ce este important sa stii mai multe informatii in acest domeniu, ca sa poti sa il protejezi.
      De ce copiii nostri sunt mai expusi decat adultii? Pentru ca epiderma celor mici este de pana la cinci ori mai subtire decat a noastra. Astfel, riscul de a suferi arsuri este mult mai mare. In plus, copiii care sunt afectati de cel putin sase ori de astfel de probleme inainte de a implini 18 ani sunt mai predispusi cancerului de piele. Iata de ce trebuie sa acordam multa atentie protectiei solare pentru copiii nostri!
     Cel mai recomandat ar fi sa ne gasim un loc la umbra, dar sunt sigura ca toti abia asteptam vara cu razele minunate. Asa ca... probabil ca nici noi si nici cei mici nu vom sta pe o patura la umbra... De aceea nu uitati sa va luati masurile de precautie atat pentru voi, cat si pentru copiii vostri. O atentie speciala trebuie acordata copiilor sub un an, care nu ar trebui sa fie deloc expusi in mod direct la soare, pielea lor fiind mult mai sensibila.
     Nu stiu cum sunteti voi, insa eu nu reusesc niciodata sa-mi tin nazdravanii la umbra... abia reusesc sa-i conving sa-si tina sepcile pe cap :) . Asa ca, repet, mai bine ne luam toate masurile posibile, pe langa lotiunea protectoare. Daca soarele este foarte puternic, sfatul meu este sa imbracam copiii cu un tricou alb si larg, din bumbac sau in. De asemenea, o palarie este mult mai potrivita decat o sapca, deoarece ea protejeaza simultan capul, fata si ceafa micutului. Trebuie neaparat sa aiba capul acoperit pentru a evita insolatia.
     Crema de protectie solara trebuie sa fie neaparat cu un factor de protectie ridicat. Este recomandat un SPF (daca nu stii ce inseamna SPF, citeste articolul anterior "Soarele - prieten sau dusman?")  de  minimum 25-30 pentru cel mic oricand este expus razelor soarelui. Crema trebuie aplicata cu 20-30 de minute inainte de expunerea la soare, ca sa aiba timp sa fie absorbita de piele.
   Daca micutul tau intra in apa, nu uita ca umezeala scade nivelul de protectie cu pana la 50%. De aceea, nu uita sa ii aplici crema de protectie solara imediat dupa ce a iesit din apa si s-a sters bine cu un prosop curat. Stiu ca pe unele produse scrie "rezistent la apa", insa nu uitati ca eficienta lui scade cu 50% si cred ca este mai bine sa-ti iei masuri de precautie.
     Sa nu uitati ca rolul acetui articol este de a va ajuta sa va protejati copiii, nu sa-i stresati!!! Chiar daca sunteti constienta de pericole, nu uitati ca atunci cand iesiti undeva la soare doriti sa va simtiti bine, iar copiii vostri sa se simta bine, sa se bucure, sa se joace. Protejati-i fara sa-i stresati... Va doresc sa aveti un timp minunat la soare...

oana p.

luni, 4 iunie 2012

Prăjitură cu cremă de brânză


     Dragile mele, chiar dacă pozele mele nu arată foarte bine... totuși m-am gândit să vă mai pun câteva rețete pe blog, poate vă dau idei la gătit. Mi-ar plăcea să am timp să învăț să fac acele fotografii superbe pe care le vedem pe unele site-uri, însă asta ar însemna un aparat profesionist și mult timp pus la dispoziție pentru realizarea decorului și prelucrarea pozelor. Iar eu cum nu dispun de atât de mult timp... mă mulțumesc cu pozele mele, așa cum sunt ele... Considerați-le doar orientative, ca să vă dați seama despre ce este vorba și cam cum ar trebui să fie finalul.

     Ok, iată ce prăjitură am mai făcut pentru familia mea și a avut succes. Este vorba de un pandișpan de cacao și o cremă gustoasă de brânză, iar pe deasupra o gelatină făcută din budincă și sucul de la compot. Eu am folosit compot de vișine pentru că îi dă un gust acrișor prăjiturii.

     Iată rețeta:

Pandișpan:
Ingrediente:
  • 6 ouă
  • 6 linguri zahăr
  • 4 linguri făină
  • 3 linguri cacao
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 plic zahăr vanilat
Mod de preparare:
     Se separă gălbenușurile de albușuri. Albușurile se bat spumă și se adaugă zahărul în 4 reprize până obținem o compoziție tare. Se toarnă gălbenușurile în spuma de albușuri și se amestecă ușor cu telul sau cu lingura de lemn (Atentie! Nu cu mixerul) ca să nu se lase. Se adauga făina, praful de copt stins cu lămâie sau oțet, cacaoa și vanilia și se amestecă la fel de ușor. Se preincalzeste cuptorul la 120-150 grade C. Se pregătește  tava cu hârtie de copt și se unge cu ulei sau unt. Se toarnă compoziția în tavă și se dă la cuptor 1/2 h.  

Crema:
Ingrediente:
  • 1 kg brânză de vacă
  • 2 ouă
  • zahăr pudră (nu scriu cantitatea, căci eu pun după gust)
  • vanilie
  • 200 g unt
Mod de preparare:
      Se separă gălbenușurile de albușuri. Albușurile se bat spumă și se adaugă zahăr după gust până obținem o compoziție tare. Se toarnă gălbenușurile în spuma de albușuri și se amestecă bine. Se frâmântă bine brânza și untul, după care se amestecă împreună cu spuma obținută din albușuri și gălbenușuri. Se adaugă vanilia și se gustă crema ca să vedem dacă mai trebuie zahăr. Puneți zahăr după gustul vostru... 

   
     Când s-a răcit pandișpanul, se pune cremă pe deasupra și se apasă bine, netezind frumos. Pe deasupra se poate face o glazură de ciocolată sau gelatină cu compot sau budincă de vanilie și sucul de la compot. Eu am ales ultima variantă, folosind compot de vișine și a dat un gust acrișor prăjiturii, foaaaaaarte gustos. Să încercați și voi, e foarte bună, copiilor le-a plăcut foarte mult.

     Vă doresc spor la treabă, dragi gospodine!!! Sper să vă placă prăjitura și să aduceți bucurie celor dragi... 

oana p.

duminică, 3 iunie 2012

Teoria triunghiulară a iubirii


     Poate că nu toți veți fi de acord cu cele scrise de psihologul Robert Sternberg în articolul său  Înţelegând iubirea, însă mie tare mi-a plăcut ceea ce am citit. Mă consider o persoană foarte fericită, care și-a găsit împlinirea cunoscând dragostea adevărată. Marius e iubirea vieții mele... nu credeam că există un astfel de sentiment până nu l-am întâlnit. Alături de el am trăit și trăiesc cele mai frumoase experiențe. Eu cred că este adevărat ce scrie psihologul în articolul său, însă din experiența mea aș mai adăuga ceva: Dumnezeu. Fără Dumnezeu, dragostea piere... 

Înţelegând iubirea   
Psihologie
Scris de Robert Sternberg
      „Mereu mi-am rezolvat problemele cu ajutorul psihologiei, în cele mai multe cazuri creându-mi propriul set de teorii. Ajunsesem într-un punct al vieţii mele în care eram implicat într-o relaţie intimă ce părea să nu mai funcţioneze aşa cum sperasem.

     Nu înţelegeam din ce motiv. M-am documentat în legătură cu psihologia iubirii, însă ce am citit nu se adresa direct problemelor pe care le aveam. Acela a fost momentul în care subiectul mi-a dat de gândit. Mai exact, ce este dragostea şi care sunt elementele ce conduc la succesul sau eşecul ei?

     Rezultatul deliberărilor mele, bazat pe lucrările altora precum Ellen Berscheid, Elaine Hatfield, Zick Rubin sau George Levinger, a fost teoria triunghiulară a iubirii. Conform acestei teorii, dragostea are trei componente: intimitate, pasiune şi angajament, iar diferite alăturări ale acestor elemente generează diverse tipuri de iubire.

     Intimitatea, luată singură, înseamnă a plăcea; pasiunea înseamnă obsesie; intimitatea alăturată pasiunii înseamnă dragostea romantică; intimitatea şi angajamentul unite reprezintă un parteneriat armonios; pasiunea şi angajamentul înseamnă dragostea oarbă; intimitatea, pasiunea şi angajamentul constituie dragostea desăvârșită sau completă.





     Colegii mei şi eu am creat mai târziu scale ce studiază alcătuirea iubirii şi am publicat date ce dovedesc validitatea măsurătorilor. Teoria, aplicată asupra propriei mele relaţii, a clarificat ce era în neregulă. Relaţia a luat sfârșit într-un final. În acest moment al vieţii mele am norocul să fiu implicat în cel mai frumos mariaj pe care şi l-ar putea dori cineva (alături de Karin Sternberg) şi, după o căutare îndelungată, am descoperit dragostea desăvârşită, atât de mult căutată.”


Robert-Sternberg Understanding love 
Traducere: Ioana Stoicescu
Robert J, Sternberg este Director, Senior Vice-Presedinte şi profesor de psihologie în cadrul Oklahoma State University. O autoritate în inteligenţă și creativitate, a studiat şi multe alte subiecte pe lângă cel al dragostei scriind aproximativ 1300 de articole, capitole de cărţi şi cărţi.

     Deci, ca și o concluzie, voi scrie ca la ora de matematică:

intimitate + pasiune = dragoste romantică
intimitate + angajament = parteneriat
pasiune + angajament = dragoste oarbă
intimitate + pasiune + angajament (+ Dumnezeu!!! aș adăuga eu...) = dragoste desăvârșită 

     Așadar, aceasta mi se pare o formulă care poate verifica în câteva secunde starea relației voastre. Dacă lipsește un component din cele menționate de Sternberg, căutați să-l readuceți în relația voastră. Dumnezeu să vă ajute să trăiți dragostea adevărată. Apoi, pe lângă toate articlolele și ideile strălucite ale lumii acesteia... să nu uitați că cel mai frumos și mai adevărat pasaj este cel insuflat și inspirat de Tatăl care ne-a creat, Dumnezeul întregului Univers:


„1 Chiar dacă aş vorbi în limbi omeneşti şi îngereşti, şi n-aş avea dragoste, Sunt o aramă sunătoare sau un chimval zângănitor.

2 Şi chiar dacă aş avea darul proorociei, şi aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa; chiar dacă aş avea toată credinţa aşa încît să mut şi munţii, şi n-aş avea dragoste, nu Sunt nimic.

3 Şi chiar dacă mi-aş împărţi toată averea pentru hrana săracilor, chiar dacă mi-aş da trupul să fie ars, şi n-aş avea dragoste, nu-mi foloseşte la nimic.

4 Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie,

5 nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău,

6 nu se bucură de neleguire, ci se bucură de adevăr,

7 acopere totul, crede totul, nădăjduieşte totul, sufere totul.

8 Dragostea nu va pieri niciodată. Proorociile se vor sfârşi; limbile vor înceta; cunoştinţa va avea sfârşit.

9 Căci cunoaştem în parte, şi proorocim în parte;

10 dar când va veni ce este desăvârşit, acest „în parte” se va sfârşi.

11 Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc.

12 Acum, vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos; dar atunci, vom vedea faţă în faţă. Acum, cunosc în parte; dar atunci, voi cunoaşte deplin, aşa cum am fost şi eu cunoscut pe deplin.

13 Acum, deci, rămân aceste trei: credinţa, nădejdea şi dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.”

1 Corinteni 13
     Închei spunându-vă doar... IUBIȚI-VĂ MUUUUUULT!!!

oana p.

sâmbătă, 2 iunie 2012

Mama ne făcea spumă de căpșuni...


     Săptămâna aceasta mă uitam la căpșunile proaspăt culese din grădină și mi-am amintit de primele căpșuni pe care le cumpăra mama sau tata de la piață... pe vemea când nu ne gândeam nici la E-uri, nici la nocivitatea zahărului :)

     Așa că mami ne făcea una din bucuriile copilăriei - spuma de căpșuni. O bunătate! Nici nu termina mama bine de făcut minunata delicatesă, că eram tot mânjiți pe nas, pe gură, pe obrăjori...

     Amintindu-mi de bucuria pe care o aveam ca și copii savurând această spumă de căpșuni... m-am gândit să le fac și copilașilor noștri această rețetă, ca să guste și ei din... „dulceața copilăriei mele”...

     Inițial, vă spun sincer, am vrut să fac de fapt acea prăjitură roz pe care o mâncam la cofetării când eram copii. Se numea „Spumoasă” și era dulce-dulce, avea foițe sus și jos, ca și cremeșul. Am plănuit să fac ieri două foi din aluat franțuzesc, dar se pare că vinerea mea secretă (click) a fost întreruptă de diverse activități neplanificate.

     Și pentru că nu am apucat să fac acele foi, am rămas doar la simpla spumă de căpșuni, care de fapt ar fi fost crema pentru cele două foi. Poate altă dată...

     Totul este foarte simplu și e o minunăție pentru cei cărora le plac deserturile. Cred că e desertul perfect pentru o zi de sâmbătă... ca cea de azi. Bine că am apucat să fac o poză și pentru voi... că a fost ultima porție... vă dați seama că... s-a... evaporat... fiind 5 membri în familie... Mâine nu mai avem desert, dar... asta e... 

     Bun, hai să vedem despre ce este vorba. Să nu mă certați, dar chiar nu știu cantități deloc, am făcut totul după ochi și după gust. Am luat 6 ouă și am separat albușurile de gălbenușuri. Am bătut spumă din albușuri și am pus zahăr după gust până a devenit o bezea dulce... după preferința voastră. Am pus bezeaua la frigider. Apoi am luat căpșuni... dar oare câte? Sunt culese din grădină, habar nu am cantitatea. Dar ca să vă dați seama... cam cât ar încăpea într-o farfurie de supă plină plină... Sorry... rețeta asta nu e explicată ca și celelalte, dar sper că înțelegeți. Spălați căpșunile bine, le curățați de codițe și le puneți în blender până devine o pastă moale. Dacă nu aveți blender folosiți furculița. Luați 2 plicuri de gelatină și folosiți-o conform instrucțiunilor de pe plic. Amestecați compoziția cu bezeaua obținută din albușuri și potriviți de zahăr după gust.

     Dacă credeți că este prea dulce puteți adăuga puțină lămâie. Decorați cu fructe de sezon și puneți-o la rece câteva ore... la noi s-a servit imediat... cine a avut răbdare????  :)))

     Vă doresc o sâmbătă minunată! Să aveți poftă bună... dacă vă hotărâți să faceți acest deliiiiciiiioooos desert...
http://www.riverfrontberryfarm.com
oana p.